«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Ads

Ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως «αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Α. Τσίπρας απευθύνθηκε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του είπε: «Κύριε Γενικέ Γραμματέα, η σημερινή Σύνοδος δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας. Ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας.

Ads

»Θα καθοριστεί και από τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας, όπως καταγράφονται στο άρθρο 1 του Βορειατλαντικού Συμφώνου. Αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα θα αγωνιστεί για αυτό».

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα μας θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια.

«Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2%, τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε και συνέχισε: «Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες».

Βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες

Ως απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας ανέφερε τη βελτίωση των σχέσεών μας με τους βόρειούς μας γείτονες, που είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει στην – υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις – ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν αυτό είναι επιλογή των λαών τους.

Συνεργασία με Τουρκία στο προσφυγικό

Επίσης, σημείωσε, ότι απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας είναι η εντεινόμενη συνεργασία με την Τουρκία στη διαχείριση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και στον τομέα της ασφάλειας, ειδικά μετά την απεχθή, απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες μας, αλλά τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μεταβάλλεται δραματικά το περιβάλλον ασφαλείας

Στην παρέμβασή του ο Α. Τσίπρας παρατήρησε ότι το περιβάλλον ασφαλείας γύρω μας μεταβάλλεται δραματικά τα τελευταία χρόνια και το ΝΑΤΟ οφείλει να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα.

Προσαρμογή του ΝΑΤΟ στα νέα δεδομένα

«Οφείλει να προσαρμοσθεί τόσο για να αντιμετωπίσει νέες και παραδοσιακές απειλές, όσο και για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας», είπε και συμπλήρωσε: «Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα ασφαλείας αφορά τις νέες αντιλήψεις περί απειλών, αλλά και τις εξελίξεις στο επιχειρησιακό επίπεδο που δρομολογούνται προκειμένου η Συμμαχία να ενισχύσει την αποτρεπτική και αμυντική της διάταξη. Και οφείλει να το πράξει με γνώμονα την ασφάλεια των Συμμάχων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σφαιρική προσέγγιση 360 μοιρών».

Διάλογος ουσίας με τη Μόσχα

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία τόνισε πως «την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν προσώρας οι προϋποθέσεις για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, οφείλουμε να επιμένουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου προβλεψιμότητας μεταξύ μας που θα αποφεύγει τα ατυχήματα και θα δημιουργεί ένα επίπεδο συνεργασίας για επίλυση κρίσεων. Και οφείλουμε να επιμένουμε ενεργά μέσω του διαλόγου, στην εξασφάλιση της ειρήνης στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ».

Θετική η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Στο πλαίσιο αυτό ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα θεωρεί θετική την επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν και εξέφρασε την ελπίδα «να αποφέρει νέες ευκαιρίες για τη σχέση μας, ως Συμμαχία, με τη χώρα αυτή».

Παράλληλα τόνισε ότι θεωρεί θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλλει στη συνεκτικότητα των συνεργειών της Συμμαχίας στη περιοχή.

«Το ΝΑΤΟ οφείλει να προσφέρει δυνατότητες για ουσιαστική διάδραση με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας και να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οφείλει να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος και εστιάζοντας στις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου», σημείωσε.

Είπε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της άλλης μεγάλης πρόκλησης των καιρών μας, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο και πρόσθεσε: «Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση και συνεχή δέσμευση, καθώς οι αιτίες αυτής της κρίσης βρίσκονται πάντα εκεί. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρετίζουμε την Κοινή Διακήρυξη.

»Πιστεύουμε ότι οι ρόλοι μας είναι συμπληρωματικοί και ότι από κοινού μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερες προοπτικές ασφαλείας για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα και ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, στη βάση των αρχών συνεργασίας που διέπουν τους δύο οργανισμούς, σεβόμενοι ασφαλώς την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων εκάστου Οργανισμού και προς όφελος όλων των Ευρωπαίων εταίρων και Συμμάχων».