Τον Λένιν επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σε συμμαχίες προκειμένου να σχηματιστεί μέτωπο ανατροπής της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα του για άμεσες εκλογές, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται προαπαιτούμενα.

Ads

«Ας σας θυμίσω μια πολιτική σκέψη που δεν είναι δική μου: Υπάρχουν στιγμές, που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι για να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ανατρέχοντας στον Λένιν. «Πρέπει να προβληματιστούμε αν σήμερα είναι μια τέτοια στιγμή για την Αριστερά και τη χώρα», τόνισε.

«Η κυβέρνηση των μνημονίων δε θα πέσει από μόνη της», είπε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι «θα τη ρίξουν οι κοινωνικοί αγώνες αλλά και οι πολιτικές πρωτοβουλίες μας, που θα την απομονώσουν καθοριστικά και μέσα και έξω από τη Βουλή». Συνεχίζοντας προοικονόμησε πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν «θετικές προοδευτικές μετατοπίσεις, και ενεργοποίηση σοβαρών κοινωνικών δυνάμεων», καθώς και «συγκλίσεις, όχι στην βάση της ιδεολογικής καθαρότητας, ούτε στην βάση της ευκαιριακής συμπόρευσης. Αλλά στην βάση της καθαρής και πραγματικής πολιτικής αξιοπιστίας».

Δε θα δεχτούμε προαπαιτούμενα

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για εκλογές και ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχτεί προαπαιτούμενα. «Δεν έχουν σκοπό να αφήσουν όρθιο τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις 19 απαιτήσεις της τρόικα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και κάνοντας λόγο για κοινωνική «Τελική Λύση». «Επείγονται να ολοκληρώσουν και να θωρακίσουν θεσμικά την αγριότητα, τώρα που έχουν να κάνουν με κυβέρνηση πρόθυμων, με προφανή σκοπό να δέσουν τα χέρια της επερχόμενης κυβέρνησης και να την υποχρεώσουν να ακολουθήσει την ίδια πολιτική καταστροφής», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ads

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε προαπαιτούμενα, ούτε απαιτούμενα, ούτε τίποτε από όσα αυτή τη στιγμή σε διάφορα μέτωπα επιχειρείται να επιβληθούν», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αντίθετα, είπε, το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα ακολουθήσει μόνο τα προαπαιτούμενο του ελληνικού λαού που έχει να κάνει με την «σκληρή διαπραγμάτευση για τα πάντα».

Επανέλαβε επίσης τις θέσεις του κόμματος περί διαγραφής μέρους του χρέους και διεκδίκησεις των γερμανικών κατοχικών οφειλών. Τέλος, έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα τα στελέχη του κόμματος, εκτιμόντας ότι ο εκλογικός ορίζοντας δε θα ξεπεράσει την Προεδρική εκλογή.

Συσπείρωση της ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στις επιπτώσεις πιθανής εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχολιάζοντας το μαζικό κίνημα αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας αλλά αλλά και τις ελπίδες που γεννά η συμμαχία των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αριστεράς.

Αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες διαδηλώσεις σε Ιταλία και Βρυξέλλες που έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας εκθείασε και την άνοδο της κινηματικής Αριστεράς στην Ευρώπη, όπως αποτυπώνεται από τη δημοσκοπική άνοδο των Ποδέμος στην Ισπανία και του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι η εκλογική νίκη της Ελλάδας στην Ελλάδα γεννά ελπίδα για συσπείρωση τςη Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Καταδίκη των προκλήσεων

Τέλος, εκτενής ήταν η αναφορά Τσίπρα και στα εθνικά θέματα. Αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας με αφορμή τις παραβιάσεις του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτό αποτελεί απροκάλυπτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, λέγοντας πως ο μόνος δρόμος για επίλυση των διαφορών στην περιοχή είναι ο διάλογος και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε διπλωματική δραστηριότητα, προκειμένου η Άγκυρα να προβεί σε ουσιατική κίνηση που θα αποκλιμακώνει την ένταση και να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Χαρακτήρισε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ως καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, τόνισε ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να μην ενταχθεί σε μια επικοινωνιακή λογική επικάλυψης της έντασης με σωρεία ανούσιων διακηρύξεων.

Τέλος, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την αύξηση του εθνικισμού και πρότεινε την ενίσχυση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.