Τη βεβαιότητα ότι έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό, εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Γιατί -το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ads

«Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική», σημείωσε παράλληλα σε αποστροφή του ο πρωθυπουργός.

«Σέβομαι την στάση Καμμένου, παρότι θεωρώ ότι κάνει λάθος»

«Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα», είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

«Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του», παρατήρησε και συνέχισε: «Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του».

«Πολιτικά ανέντιμη η στάση όσων δε διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά ψαρεύουν σε θολά νερα»

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν».

«Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία, εκεί βρίσκεται και η διαφορά με τον μέχρι χθες κυβερνητικό μας εταίρο, τον Πάνο Καμμένο». «Για να προχωρήσουμε λοιπόν στα επόμενα μεγάλα βήματα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κυβέρνηση – κουρελού η κυβέρνηση Παπαδήμου»

Παράλληλα, έκανε λόγο για πανικό της αντιπολίτευσης εξαιτίας του στρατηγικού αδιεξόδου της, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτήν τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι, που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την κυβέρνηση Παπαδήμου, αναφέροντας:« Κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

«Πογκρόμ απειλών που ενορχηστρώνονται από τον σκληρό μηχανισμό της ΝΔ»

Παράλληλα, κατήγγειλε «αθλιότητες», που, όπως είπε, «ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ».  Μίλησε για «πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους» και σημείωσε: «Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε».

Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί, για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπως τον έχει ενημερώσει και παρατήρησε: «Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές».

«Να είστε προσεκτικός όταν μιλάτε για αποστάτες, κύριε Μητσοτάκη»

Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για αποστασία: «Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κύριε Μητσοτάκη». «Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα»

Τέλος, έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 100 δόσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας, κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, «αγώνας κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα».

«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι «τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο”. Κάτι που, όπως σχολίασε, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι “επαγγελματίες” της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα». Είπε πως το σημαντικότερο είναι αυτό: «όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».