Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια τη Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό,  ανέπτυξε το «κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» που βασίζεται σε 3 πυλώνες, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές εποχές». Ανάμεσα στα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις, αλλά και η φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τα κέρδη και όχι τον τζίρο.

Ads

Οι 3 πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας είναι:

1) Σταθεροποίηση οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πλεόνασμα

«Αυτό που μας παρουσιάζετε δεν είναι πλεόνασμα, είναι ο Αρμαγεδώνας αυτοπροσώπως», είπε και αναφέρθηκε σε μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου (καύσιμα, τσιγάρα κ.α.), τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τους ελέγχους σε όσους φοροδιαφεύγουν (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, offshore, όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, εφοπλιστές που , όπως σημείωσε, έχουν 56 νόμιμες φοροαπαλλαγές). Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίσθηκε ότι η κυβέρνηση χάρισε 400 εκατ. στους καναλάρχες, την ώρα που περιέκοψε τις συντάξεις αναπήρων, και ότι έδωσε σε 3 χρόνια πάνω από 1 δις σε συμβούλους.

Ads

2) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Περιλαμβάνει πρόγραμμα παρεμβάσεων άμεσης ανάγκης για τα φτωχά στρώματα, τη «νέα Σεισάχθεια», κούρεμα στεγαστικών δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ρύθμιση ώστε η δόση να μην είναι πάνω από το 30% των εσόδων του ιδιοκτήτη, πρόγραμμα για 300 κιλοβατώρες το μήνα ώστε «κανείς να μην μείνει χωρίς ρεύμα» και αντίστοιχη ρύθμιση στο νερό, σχέδιο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, αλλά και την μείωση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Αν ο κ. Τόμσεν έχει άλλη άποψη, ας πάει να το εφαρμόσει στην πατρίδα του, τη Δανία», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

3) Ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης της οικονομίας

Θα βασιστεί σε αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας σε τομείς όπως ο θεματικός τουρισμός, η ποιοτική γεωργία, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αξιοποίηση της μη καλλιεργήσιμης δημόσιας ή εκκλησιαστικής γης, η ενίσχυση ανέργων. Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις και φορολόγηση στα κέρδη και όχι στον τζίρο των επιχειρήσεων. «Χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί εθνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα των πλειστηριασμών

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η τελευταία πράξη του δράματος για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης και της εκποίησης. Εξυπηρετούν σχέδιο της τρόικας για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης», είπε και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «αν οακολουθήσετε την στρατηγική της υποταγής μέχρι τους πλειστηριασμούς, θα καταστρέψετε οριστικά τις τράπεζες και θα βάλετε σε κίνδυνο τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διενέργεια των πλειστηριασμών θα υποχρεώσει τις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις αξίες των ακινήτων που διαθέτουν, επομένως και την αξία των χαρτοφυλακίων τους.

Αυτό θα υποχρεώσει τις τράπεζες αφενός πουλήσουν τα δάνεια σε distress funds και αφετέρου να βρουν κεφάλαια για να καλύψουν την πτώση των ενεχύρων τους. «Και τότε», είπε ο Αλ. Τσίπρας, «πραγματικά θα ξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου. Και ο νοών νοείτο».

«Οι υποτιμημένες τράπεζες θα εξαγοραστούν φθηνά και μαζί τους όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία» και «θα αλλάξει χέρια το σύνολο της ελληνικής οικονομίας με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο», προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι «θα σβήσει οριστικά η μεσαία τάξη».

Υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην πρότασή του να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι τράπεζες «γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον». «Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετίσουν προτού περάσουν υπό τον έλεγχο των λόμπι για ένα κομμάτι ψωμί», είπε χαρακτηριστικά.