«Το ελληνικό ζήτημα είναι ζήτημα της Ευρώπης, οι μάχες που δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσυνη, την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας είναι και μαχες ευρωπαικές», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην τελετή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας για την 25η Μαρτίου.

Ads

«Οταν οι λαοί πέρνουν στα χερια τους τη ζωή τους, αν έχουν το δικιο με το μέρος τους, μπορουν να τα καταφέρουν» ήταν το μήνυμα που έστειλα μετά το πέρας της σημερινής παρέλασης, το οποίο και επανέλαβε κατά την ομιλία του.
Τονίζοντας ότι οι ιστορικοί δεν αγαπούν αναλογίες και παραλληλισμούς και ότι η ιστορία δεν προσφέρεται για εύκολα μαθήματα, είπε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση. Η Ελλάδα λόγω θέσης, ιστορίας, συγκυριών και κοινωνικών διεργασιών βρέθηκε να ασκεί σημαντική επίδραση στην Ευρώπη, αναφέροντας το παράδειγμα της ελληνικής Επανάστασης και της Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα, τόνισε ότι Ευρώπη και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ένα ενιαίο πράγμα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε η Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων αγώνων, αλλά και του ναζισμού και του φασισμού, η Ευρώπη των λαών αλλά και εκείνη του νεοφιλελευθερισμού, η Ευρώπη της προοδευτικής σκέψης και εκείνη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Αφότου αναφέρθηκε στην επανάσταση του 1821, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλαδα αποτελεί ιστορικά αλλά και σήμερα κομμάτι της Ευρωπης, αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Ads