Θέλουμε να στηρίξουμε τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι σε θέματα ύψιστης εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια.

Ads

Προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη

Το δικό μας σχέδιο είναι στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει αναδιανομή πλούτου, στήριξη εργασίας και κοινωνικού κράτους» υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι «ακόμα και μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Ιούλη, πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο, την ανακατανομή βαρών, για να ακολουθήσει ο δεύτερος που είναι η μεγάλη μάχη της αναδιανομής». Στο στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, είπε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ads

Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης σε εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται εκδίπλωση της συμπιεσμένης δυναμικής που έχει το οικονομικό σύστημα από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. «Αυτή η εξέλιξη μπορεί να επιταχύνει την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας, την έξοδο από την επιτροπεία, την υπέρβαση της κρίσης», εκτίμησε και παρατήρησε ότι ενισχύεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο κοινωνικός προϋπολογισμός κατά 823 εκατ.

Δύσκολη άσκηση που φέρνει ανάπτυξη

«Ο προϋπολογισμός είναι μια δύσκολη άσκηση για εμάς», τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι βάζει όμως βάσεις για ανάπτυξη.

Μετά την πρώτη αξιολόγηση ξεκινούν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι η προοπτική βιωσιμότητας και εξυπηρέτησης του χρέους θα ανοίξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την Ελλάδα από το νέο έτος.

Προανήγγειλε επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτιο.

Θα υπερασπιστούμε μόνοι μας τις συντάξεις

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. «Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί μόνη της τις συντάξεις.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία που υπογράψαμε περιλαμβάνει μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών. Υπάρχουν τρόποι να βρεθεί λύση χωρίς νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις. Ζητήσαμε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν στο σχεδιασμό. Δεν ζητήσαμε ούτε στήριξη ούτε συμμετοχή στην κυβέρνηση. Αρνηθήκατε φτάνοντας στο απώτατο όριο της μικροπολιτικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ήλθε ο κ. Πλακιωτάκης και μας είπε ότι πέρυσι το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο και φέτος δεν είναι. Αυτά ούτε στα μικρά παιδιά να μην τα λέτε. Θα τις υπερασπιστούμε τις συντάξεις και θα τις υπερασπιστούμε μόνοι μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε θέματα ύψιστης εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας ότι σε θέματα ύψιστης εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συμφωνία της ΝΔ σε μία εθνική πολιτική για το προσφυγικό, καταγγέλλοντας ότι τα «ΜΜΕ της διαπλοκής», αλλά και  την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που κρατούν.

«Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθώ για μία ακόμη φορά την προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας. Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας από την συνθήκη του Σένγκεν. Είδαμε πρωτοσέλιδα για Grexit, ότι μας διώχνουν από την Ευρώπη. Βεβαίως κάποιοι τα διακίνησαν, κάποια κέντρα στο εξωτερικό από χώρες που χτίσουν τείχη και φράκτες. Αλλά και κάποιοι τα αναπαράγουν εδώ», είπε. «Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σ’ αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή», σχολίασε.

Με την κοινωνία στο πλευρό μας

«Με αποφασιστικότητα και προσήλωση θα προχωρήσουμε μπροστά, με την κοινωνία στο πλευρό μας. Θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε, θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε», είπε καταλήγοντας και τόνισε: «Σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει σύντομα η δικαιοσύνη, η κοινωνική συνοχή, η εθνική και λαϊκή κυριαρχία, θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε, ξέρουμε να το κάνουμε και να πετυχαίνουμε, και μόνοι μας, όταν ο λαός μας στηρίζει».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=SkRIjLE2D8w]