Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων μέσω voucher, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως αποφάσισε να δραπετεύσει από την ώρα του πρωθυπουργού και τον κάλεσε για μια ακόμη φορά να δώσει απαντήσεις, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρυφτεί από τις ευθύνες. Σημείωσε μάλιστα ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει έτσι αυτή την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι η απάντηση από πλευράς κυβέρνησης «για να είναι πειστική μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δωθεί. Αποπέμποντας τον κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί απόδειξη συνενοχής».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης ακυρώθηκε «κακήν κακώς» από την κυβέρνηση υπό το βάρος των αντιδράσεων. Μάλιστα έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό: «Τι ακριβώς πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης; Τι ακριβώς ακύρωσε; Ποιος έχει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα; Γιατί αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σήμερα στην ερώτηση που του έθεσα τη Τρίτη το πρωί, και για 24 ώρες συνέχιζε να δίνει εντολή στον υπουργό και στα στελέχη του να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και να υπερασπίζονται με ψέματα το πρόγραμμα αυτό;». 

«Γιατί επί ένα μήνα σχεδόν που φωνάζουμε με δηλώσεις και ερωτήσεις και εμείς και οι επιστημονικοί φορείς, ότι λόγω της πανδημίας δε χρειάζονται προγράμματα κατάρτισης για να εκταμιευθούν τα χρήματα από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και μπορούν να δοθούν τα λεφτά χωρίς μεσάζοντες στους δικαιούχους; Γιατί όταν φωνάζαμε ότι είναι αδιανόητο ως προϋπόθεση για τα 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, να παίρνουν 470 οι μεσάζοντες; Γιατί όταν το πανελλήνιο, χάρη στην αντίδραση και την αγανάκτηση των επιστημόνων, έμαθε μέσα από τα σόσιαλ μιντια την απάτη της ψευτοκατάρτισης με τα μαργαριτάρια της μετάφρασης να γίνονται viral; Γιατί τότε δεν αντέδρασε ο Κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν ίδρωνε το αυτί του; Δεν ήξερε; Δεν είχε καταλάβει; Μήπως το επιτελικό του κράτος που όλα τα έχει συγκεντρώσει στο Μαξίμου, αυτό του ξέφυγε, δε το πήρε χαμπάρι; Το άφησε στον κο Βρούτση;», πρόσθεσε. 

Ads

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση του ζήτησε να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Μόνος του την έστησε τη δουλειά; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι; Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο. Αν δεν δώσει καμία απάντηση, ο νοών νοήτω».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή: 

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει «ότι η σχεδόν ολοκληρωτική παρουσία κριτικής από τα μεγάλα ΜΜΕ θα αποτελέσει αποτελεσματική ασπίδα προστασίας. Αυτή η μεταδημοσιογραφική συνθήκη της απόλυτης αποσιώπησης κάθε κριτικής, δεν ήταν αρκετή για να συγκαλύψει ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια: των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η γραμμή του αόρατου αρχισυντάκτη των δελτίων, “δε μιλάμε για το θέμα”, δεν ήταν αρκετή για να μείνει το θέμα κρυφό αλλά σας έκανε μεγαλύτερη ζημιά γιατί η αλαζονεία των στελεχών σας, μέχρι τη τελευταία στιγμή να λένε ψέματα στους ανθρώπους, η αλαζονεία των υπουργών σας να παρελαύνουν αυτοεξευτελιζόμενοι στις τηλεοπτικές εκπομπές, σαν περιφερόμενος θίασος και με περισσό θράσος να υποστηρίζουν τη μεγάλη αυτή αρπαχτή των voucher, σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα. Και εσάς ως κυβέρνηση αλλά και το συστημικό δημοσιογραφικό κατεστημένο που σας στηρίζει και που αναγκάστηκε τη μια να λέει τι καλό που είναι το πρόγραμμα και την επόμενη τι καλός ο κ. Μητσοτάκης που το πήρε πίσω αυτό το άθλιο πρόγραμμα. Ρεζίλι των σκυλιών γίνατε και εσείς και αυτοί».

«90 εκατομμύρια παραπάνω χωρίς λόγο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δόθηκαν 90 εκατομμύρια παραπάνω από το Δημόσιο ταμείο, χωρίς λόγο, αφού οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απευθείας, άμεση ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση των καταρτίσεων. «Δεν το ήξερε αυτό ο κος Βρούτσης όταν έβγαινε κάθε μέρα και έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Δεν το ήξερε αυτό ο κος Μητσοτάκης; Δεν άκουγε τον υπουργό του κάθε μέρα στα κανάλια να λέει ψέματα;». Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι δόθηκαν λιγότερα χρήματα στους επαγγελματίες για να πάρουν περισσότερα οι μεσάζοντες. «Η μερίδα του λέοντος σε 5-6 μόνο ΚΕΚ των οποίων οι πλατφόρμες εγκρίθηκαν». «Πόσα αλήθεια θα εισέπρατταν αυτά τα 6 προνομιούχα ΚΕΚ που θα νοίκιαζαν τις πλατφόρμες τους στα υπόλοιπα ΚΕΚ της χώρας; Κάποιοι κάνουν λόγο για 35 εκατομμύρια ευρώ. Σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσετε» επισήμανε.

«Εξευτελίζετε τους επιστήμονες για να κονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας»

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, το αποκορύφωμα της απάτης ήταν το γεγονός ότι «η πρόσκληση προς τα ΚΕΚ βγαίνει, μένει ανοιχτή μόλις για τρεις μέρες και ω του θαύματος μέσα σε τρεις μέρες τα 5- 6 αυτά συγκεκριμένα ΚΕΚ καταθέτουν εκπαιδευτικό υλικό για 10 ολόκληρες ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων». «Αλήθεια θα μας εξηγήσει κανείς πώς αυτά τα συγκεκριμένα κέντρα κατάφεραν μέσα σε τρεις μέρες να ετοιμάσουν προγράμματα δεκάδων χιλιάδων σελίδων; Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς προσυνεννόηση». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως κυριότερο είναι ότι το εκπαιδευτικό αυτό υλικό με τα μαργαριτάρια εγκρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας, έχει την υπογραφή του.

«Και δεν είναι μόνο οι διαβόητες ασυναρτησίες. Τι ακριβώς μαθαίνουν οι επιστήμονες; Οι δικηγόροι καλούνται να μάθουν πώς να αρχειοθετούν τους φακέλους τους και οι μηχανικοί να ανοιγοκλείνουν τους υπολογιστές τους. Καλά, δεν ντρέπεστε λιγάκι για αυτήν την ιστορία; Για να κονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας, πιστεύετε ότι έχετε το δικαίωμα να εξευτελίζετε μαζικά τον επιστημονικό κόσμο της χώρας;». Άλλα ούτε τότε, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «ίδρωσε το αυτί του κου Μητσοτάκη. Ξέρετε πότε ίδρωσε και αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω και να εκθέσει φυσικά και τους υπουργούς και τους δημοσιογράφους; Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας από δημοσιογραφικές έρευνες ότι σύμβουλοι συμβούλους υπουργών και φίλοι της κυβέρνησης σχετίζονται με τα λίγα ΚΕΚ που θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος».

«Αποφεύγετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο»

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες εν μέσω πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: 

«Και κλείνω με δυο λόγια για τη κοινοβουλευτική λειτουργία. Για πόσο καιρό θα συνεχίζεται αυτή η ιστορία της διεξαγωγής νομοθετικού έργου μέσω ΠΝΠ; Γιατί οι πολίτες είναι σε καραντίνα και μπορεί να είναι και για λίγο καιρό ακόμα. Η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί να είναι σε καραντίνα. Και είναι το λιγότερο ντροπή την στιγμή που ο λαός μας δείχνει τη θέληση και την πειθαρχία που χρειάζεται, για να ξεπεράσουμε την πανδημία.

Είναι ντροπή τη στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση στηρίζει όσες αποφάσεις ακολουθούν τις εισηγήσεις των επιστημόνων, κάποιοι να βρίσκουν ευκαιρία για παιχνίδια διαφθοράς. Και να έχουν και το θράσος, στο όνομα της έκτακτης ανάγκης να μη λογοδοτούν.

Από τις αρχές Φλεβάρη έχουν εκδοθεί 9 ΠΝΠ. Και δεν περιλαμβάνουν μόνο τα έκτακτα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τον οικονομικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό προκαλείτε μεταχρονολογημένες συζητήσεις, αποφεύγετε την έγκαιρη συζήτηση στη Βουλή για να μην αναμετρηθείτε με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη της κοινωνίας και για να μην υποβληθείτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Για τα δικαστήρια και την πρώτη κατοικία

«Αποφασίζετε μαθαίνω να ανοίξουν τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία τη Δευτέρα. Για ποιό λόγο πρώτα αυτά; Γιατί δεν ανοίγετε τα κουρεία που όλοι έχουμε ανάγκη από κούρεμα; Φαίνεται η ανάγκη των τραπεζών και των funds για προσημειώσεις ακινήτων και για κατασχέσεις είναι σημαντικότερη από τη κοινοβουλευτική λειτουργία. Τα δικαστήρια θα δουλεύουν για να γίνεται η δουλειά των τραπεζών, αλλά εσείς εδώ θα νομοθετείτε με ΠΝΠ. Και ο κος Μητσοτάκης θα το σκάει από την ώρα του Πρωθυπουργού να δώσει απαντήσεις και θα μας απευθύνεται μόνο με διαγγέλματα, λες και είναι αυτοκράτορας. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η ιστορία», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Σας καταθέσαμε την πρόταση παράτασης προστασίας πρώτης κατοικίας και δεν την δεχθήκατε, γιατί; Για το κρίσιμο θέμα της οικονομίας θα καταθέσουμε πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Γιατί τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση σας είναι ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων. Αντί για ένα ευρύ δίχτυ κοινωνικής προστασίας, δημιουργείτε μια πρόσθετη υφεσιακή αλυσίδα μειωμένων εισοδημάτων. Αντί να ανοίξετε την στρόφιγγα, εσείς την κλείνεται και λέτε ότι θα σταματήσει η παροχή του επιδόματος 800 ευρώ.

«Δεν υπάρχει λευκή επιταγή – Την ευθύνη θα τη χρεωθείτε»

Άκουσα τον διοικητή της ΤτΕ να λέει ότι η ύφεση θα είναι στο 4%. Αυτό βλέπει ο κ. Στουρνάρας. Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από 4% καταγραφεί στο τέλος του 2020 – εφόσον είναι έγκριτος ο κ. Στουρνάρας – θα είναι έργο Κυριάκου Μητσοτάκη. Από ότι φαίνεται είμαστε από τους πρώτους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα είμαστε όμως πρωταθλητές στην ύφεση. Όσο παραπάνω από το Μέσο Όριο της ευρωζώνης και τις προβλέψεις της ΤτΕ θα είναι έργο δικό σας αν δεν υιοθετήσετε τις δικές μας προτάσεις. Όσο αποφεύγετε την συζήτηση και δημόσια αντιπαράθεση τόσο ο λαός θα καταλαβαίνει ότι κάτι του κρύβετε. Την ευθύνη θα την χρεωθείτε».

«Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τη πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως αδυναμία ή – ακόμη χειρότερα – ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.