«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι για το μέλλον της χώρας. Τα δύσκολα χρόνια έχουν μείνει πίσω μας. Το μεγάλο βήμα που έγινε το 2015, δεν έμεινε μετέωρο. Η χώρα βρίσκεται ήδη στη μεταμνημονιακή εποχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι η χώρα και η οικονομία έχουν γυρίσει σελίδα και πως όμως κρίσιμα σταυροδρόμια και κρίσιμες μάχες είναι ακόμα μπροστά μας.

Ads

Ανέφερε ότι «φτάσαμε ως εδώ δίνοντας δύσκολες μάχες και γιατί το τιμόνι όλα αυτά τα χρόνια δεν το κρατούσαν για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, αυτοί που αγνόησαν και περιφρόνησαν το λαό, αλλά όσοι τον ακούσαμε, τον σεβαστήκαμε και θεωρήσαμε ύψιστο καθήκον να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του». Είπε στους βουλευτές ότι «έχουμε κάθε λόγο όχι απλά να αισθανόμαστε περήφανοι, αλλά πλέον και πιο δυνατοί για τις μάχες που έρχονται, γιατί οι μάχες που δώσαμε, οι νίκες που πετύχαμε, διαμόρφωσαν και μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση. Όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά συνολικά για την ελληνική κοινωνία». «Αποδείχθηκε ότι τελικά υπήρχε κι άλλος δρόμος από τον αυτόν της αιώνιας λιτότητας, της ασφυκτικής επιτροπείας και των διαρκών καταναγκασμών», σημείωσε.

«Ο λαός μας σύντομα θα κληθεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει το δρόμο που οδηγεί με ασφάλεια στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση ή θα επιλέξει το δρόμο που βγάζει στο αντίθετο ρεύμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σχολίασε ότι αν και μοιάζει με σταυροδρόμι, «στην πραγματικότητα ο ένας δρόμος πάει ευθεία αλλά ο άλλος οδηγεί σε αναστροφή”». Αναστροφή, είπε, «στα χρόνια της κρίσης, της λιτότητας, στα χρόνια του ΔΝΤ και των μνημονίων που έχουμε αφήσει πια πίσω μας οριστικά».

«Η αντιπολίτευση διαρκώς καταστροφολογούσε και ευτυχώς για τη χώρα διαψεύδονταν διαρκώς»

Ads

«Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια αντιπολίτευση που καταστροφολογούσε διαρκώς και ευτυχώς για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία αυτή καταστροφολογία διαψεύδονταν διαρκώς», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στην “καταστροφολογία” για τον κόφτη σε μισθούς και συντάξεις, ενώ αντί γι΄ αυτόν ήρθε η υπεραπόδοση, η εφάπαξ 13ης σύνταξης και τα κοινωνικά μερίσματα το 2017 και το 2018. Αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αναφέρθηκε στην “εφεύρεση” του τέταρτου μνημονίου, «το οποίο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι κάποιος εξωγήινος κάπου στον Υμηττό του το είχε προφητεύσει» και αντί του οποίου ήρθε η οριστική έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Μίλησε για προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για περικοπή των συντάξεων με τις επισκέψεις του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να μην υπάρξει συναίνεση, όπως είπε, στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην ακυρώσει το μέτρο. Τελικά, επισήμανε, ήρθε και η ακύρωση των περικοπών για το 2019, η οποία μάλιστα συνέπεσε με αυξήσεις σε περίπου 620.000 συνταξιούχων από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού «που επίσης πολέμησαν με σθένος όλα τα προηγούμενα χρόνια η Δεξιά».

Αναφέρθηκε τέλος στην “καταστροφολογία” για αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές χρήματος, για να σημειώσει ότι «δεν του έφτανε (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) η έκδοση του πενταετούς ομολόγου με πολύ ευνοϊκότερους όρους, ήρθε και το δεκαετές την περασμένη εβδομάδα με όρους που η χώρα είχε να δει εδώ και 15 χρόνια, για να τελειώσει και αυτό το παραμύθι».

«Ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται μια Ελλάδα που θα ευημερούν λίγοι και θα στενάζουν οι πολλοί»

«Η αντιπολίτευση έχει περάσει στο επόμενο στάδιο της καταστροφολογίας, αυτό της γελοιοποίησης», είπε ο Αλ. Τσίπρας, στηλιτεύοντας τη θέση ότι η οικονομία ανακάμπτει επειδή τάχα, όπως είπε, οι αγορές προεξοφλούν νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

«Η αυτογελοιοποίηση της αντιπολίτευσης όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα ένα σύμπτωμα του κυνισμού που διακατέχει τη ΝΔ, όταν δεν τους αγγίζει πλέον ούτε η κοινή λογική», σχολίασε και πρόσθεσε πως «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η παλινόρθωση ενός κατεστημένου που θέλει να επανέλθει και για να εκδικηθεί» όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση για τη χώρα, όπως ανέφερε, «αλλά και έναν ολόκληρο λαό για τις επιλογές που έκανε σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις».

«Γι΄ αυτό και το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ, είναι ένα σχέδιο συμμόρφωσης των “απείθαρχων”, των “ατάκτων”», είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «διάλυση της δημόσιας υγείας, ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις στους ζωτικούς τομείς του δΔημοσίου, όλα αυτά που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πηγή σπατάλης». Είπε ότι κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του είναι εκπρόσωποι και εκφραστές της “ελίτ” και «οραματίζεται μια Ελλάδα που θα ευημερούν λίγοι και θα στενάζουν οι πολλοί» και μίλησε για έναν αγώνα που διεξάγεται «χωρίς αρχές, χωρίς όρια στο ψέμα, τη λάσπη, την προπαγάνδα, το διχασμό”». Είπε ότι το βίωσαν κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Βόρειας Ελλάδας όταν με σθένος υπερασπίστηκαν αυτό που πίστευαν ως εθνικό και πατριωτικά σωστό και βρέθηκαν αντιμέτωποι με βιαιοπραγίες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, δεν βρήκε μερικά λόγια να σχολιάσει.