Στη μάχη κατά της διαφθοράς και των «παραγκών διαπλοκής» του παρελθόντος  έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στα Γιάννενα. Ο Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε την επίθεση του στη ΝΔ, εξισώνοντας τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη με εκπρόσωπο των σκανδάλων του παρελθόντος και σχολίασε ότι οι προτάσεις της ΝΔ για μετεκλογική συνεργασία έχουν «προπαγανδιστικό» στόχο να δείξουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι το ίδιο.

Ads

«Οι λίγοι μήνες της αριστερής διακυβέρνησης απέδειξαν ότι δεν είναι μονόδρομος η φθαρμένη εξουσία, από τη συχνή χρήση και κατάχρηση της. Ότι υπάρχει άλλο μοντέλο εξουσίας, με άλλο ήθος, άλλες πρακτικές, άλλους στόχους. Ότι δεν είναι ιστορική ανάγκη η διακυβέρνηση να αναπαράγει τον εαυτό της και όλες τις παθογένειες της χώρας. Μπορεί να παράγει δημοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, στηριγμένη στο λαό. Και στηρίζοντας το λαό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στα Γιάννενα.

Όπως είπε αυτό που «καίει» τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι «η “κατάληψη” του Μαξίμου από ανθρώπους που δεν κρατάνε από τζάκια, δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή, στάθηκαν πάντα απέναντι στη διαφθορά, δεν βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα και την εξουσία ως αυτοσκοπό».

«Πρέπει να γκρεμίσουμε τις παράγκες του χθες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κλείσει όλες τις πληγές του χθες και να να εξαλείψει τις παθογένειες του παρελθόντος. «Ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι μόνο εκπρόσωπος του σκληρού συντηρητικού λόμπι, αλλά και της καθυστέρησης, της φθοράς, της διαπλοκής και των σκανδάλων», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη, είπε: «Τον είδατε τον κύριο Μεϊμαράκη στο ντιμπέιτ. Και τον ακούσατε. Κανένα πρόγραμμα, καμιά αυτοκριτική για το σάπιο παρελθόν, το άρρωστο κράτος, τις κουμπαριές της ΝΔ και των άλλων με τη διαπλοκή, την υπερχρέωση της χώρας, την ανοχή και την υπόθαλψη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Κρύβει λόγια η ΝΔ για το σκοπό της, που είναι ένας: Η αντιδραστική παλινόρθωση».

Όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας, στη σημερινή συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί πολιτική σταθερότητα, την εφαρμογή της συμφωνίας, με όρους μάχης και όχι άνευ όρων παράδοσης και τρίτον, και το πιο σημαντικό απ’ όλα, τις αλλαγές που χρειάζεται εδώ και τώρα η κοινωνική πλειοψηφία.

«Δεν είναι αυτοσκοπός για την Αριστερά η κυβέρνηση. Το είδατε στους λίγους μήνες που μπορέσαμε να κυβερνήσουμε. Είναι όμως ένα σημαντικό εργαλείο, ένα όπλο, μια κρίσιμη θέση μάχης, για τις αλλαγές που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή του εργαζόμενου, του αγρότη, του μικρομεσαίου. Του νέου ανθρώπου, που αναζητά διέξοδο και ορίζοντες», είπε.

«Το μέλλον δεν θα ‘ρθεί από μόνο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς. Θα ‘ρθει με μάχες, συγκρούσεις, αναμέτρηση, με το παλιό στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική. Κι αν το παλιό φοράει σήμερα το μανδύα της συναίνεσης, δεν παύει να είναι παλιό και επικίνδυνο», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες  να «δώσουμε ενωμένοι τη μάχη για να τελειώσουμε με το βάλτο.

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί μία προπαγάνδα εθνικής ενότητας, οικουμενικότητας, μεγάλου συνασπισμού, μικρότερου συνασπισμού, κτλ, με σκοπό να φανεί ότι όλοι είμαστε ίδιοι».

Σχολιάζοντας τις επαναλαμβανόμενες προτάσεις της ΝΔ για μετεκλογική συνεργασία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Μη τους βλέπετε τώρα που παρουσιάζονται γλυκείς και θέλουνε λένε να τα βρούμε και να πιούμε και κάνα καφέ στη Κουμουνδούρου. Αυτή είναι η μάσκα που φοράνε πριν τις εκλογές. Η επιστροφή τους θα συνοδεύεται αυτή τη φορά όχι μόνο από την επιστροφή στα παλιά και ολέθρια, αλλά και από την εκδικητικότητα απέναντι στο λαό γιατί στάθηκε όρθιος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί αυτή τη στιγμή όχι μόνο να κρατήσει όρθια την κοινωνία και τη χώρα, αλλά και να οργανώσει την πορεία προς την απελευθέρωση από τα μνημόνια και τις παθογένειες που μας οδήγησαν σ’ αυτά», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες των Ιωαννίνων.

«Πιο έμπειροι, πιο προσγειωμένοι, αλλά πάντα το ίδιο αποφασισμένοι.  Για να κυβερνήσει επιτέλους τη χώρα η Αριστερά, με την ισχυρή εντολή και στήριξη του λαού.  Για να δείξουμε και να αποδείξουμε σε όλους τους πολίτες ότι εννοούμε όσα λέμε χρόνια τώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «έχουμε πλήρη συνείδηση ότι χρωστάμε πολύ περισσότερα στους Έλληνες πολίτες».

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: