Στην ανάγκη μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα στοχεύει στο κτίσιμο μιας καινούργιας Ελλάδας, εστίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στη διημερίδα του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και του Levy Economics Institute με θέμα την έξοδο από την κρίση.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «οι συμμαχίες είναι κορυφαίο ζήτημα που μας απασχολεί» καθώς, αποτελεί τον βασικό παράγοντα που εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μάη.
 
«Εξαιτίας (και αυτού) το αποτέλεσμα του Ιουνίου δεν ήταν αυτό που θέλαμε», λόγω της στάσης του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, όπως ανέφερε. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η επιδίωξη συμμαχιών ενέχει μια απειλή, αλλά αποτελεί και πρόκληση για εμάς».
 
«Η απειλή είναι, μήπως, μέσα από την επιδίωξη της κυβερνητικής συμμαχίας χάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας, την ψυχή μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «πρέπει οι άλλοι να γίνουν πιο ριζοσπάστες, όχι εμείς πιο συντηρητικοί».
 
«Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει σαπίσει. Μια νέα κοινωνική και πολιτική συμμαχία πρέπει να εδραιωθεί στη βάση τού ότι είναι ανάγκη να κτιστεί μια καινούργια Ελλάδα […] Η πρόκληση είναι, μέσα σε αυτό το ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον, να δείξουμε τόλμη και όχι εμμονές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
 
«Συνεπώς πρέπει να κάνουμε κάθε υπέρβαση που θα κρίνουμε αναγκαία και η οποία θα υπηρετήσει αυτό το στόχο», συμπέρανε.
 
«Η πρόταση μας  ανανεώνεται και απευθύνεται εκτός από τις δυνάμεις της Αριστεράς και σε όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες που τον Ιούνιο φοβήθηκαν ότι υπήρχε κίνδυνος εξόδου από το ευρώ και, τελικά, ψήφισαν ένα από τα τρία κυβερνητικά κόμματα».
 
Υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης μιας συμμαχίας αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων, όχι στη βάση της πολιτικής αριθμητικής ή από τα πάνω, αλλά στη βάση του διαλόγου και της προσπάθειας ανατροπής της σημερινής αδιέξοδης πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης, ανέφερε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
«Κάποιοι, που δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια, χρησιμοποιούν ερμηνευτικά σχήματα του χθες, όπως αυτό του ¨μεσαίου χώρου¨, μόνο που με το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει Κέντρο ή Κεντροαριστερά», υπογράμμισε.
 
«Αυτό που χρειάζεται είναι μια συμμαχία δυνάμεων που θα ανατρέψει την πολιτική του μνημονίου», συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει θέση κορμού , αλλά αυτό η ζωή θα το δείξει».
 
Σχολίασε, μάλιστα, πως ο Μπερσάνι, παρά το γεγονός ότι είχε απέναντι του τον διεφθαρμένο Μπερλουσκόνι, έχασε τις εκλογές στην Ιταλία γιατί «δεν είχε απάντηση στην πολιτική της λιτότητας και υποσχόταν συνεργασία με τον κατ’ εξοχήν εκφραστή της πολιτικής της κυρίας Μέρκελ, τον κ. Μόντι».
 
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως εκτός από το διάλογο για τις συμμαχίες χρειάζονται και συγκεκριμένοι στόχοι και τόνισε πως «ένας συγκεκριμένος στόχος είναι να μην περάσουν οι αποκρατικοποιήσεις».
 
Όπως επεσήμανε «ίσως δεν συμφωνούμε σε όλα, π.χ. για το ρόλο του Δημοσίου, αλλά ο μόχθος του ελληνικού λαού δεν πρέπει να ξεπουληθεί», κάνοντας αναφορά στον κερδοφόρο ΟΠΑΠ και στην ΕΥΔΑΠ, που όπως είπε, έχει να κάνει με ένα αναντικατάστατο αγαθό.