Tα θέματα των hot spots, της συνεργασίας με την Frontex αλλά και οι δεσμεύσεις της Τουρκίας που δεν τηρούνται, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση «συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας – Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης την Άνγκελα Μέρκελ για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ως προς το θέμα της Frontex, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε ωστόσο, ότι  από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται». 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ακόμη πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.

Οι εργασίες της συνόδου κορυφής συνεχίζονται και αργότερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.