Οι προσδοκίες της Κουμουνδούρου, από τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα, ήταν οριοθετημένες. Η τορπίλη που έριξε η Ν.Δ., στην προοπτική διεξαγωγής του debate, ακύρωσε την επικοινωνιακή επένδυση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για μία ευθεία σύγκριση με τη Ν.Δ. και προσωπικά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

«Ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε το ναυάγιο για να ναυαγήσει το ντιμπέιτ» ήταν η μομφή του προς τον πρόεδρο της Ν.Δ.  

Τα διλήμματα 

Σε αυτό το φόντο, ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαρέβαλλε την «κρυφή ατζέντα» της Ν.Δ. με το πρόγραμμα του κόμματος του, και – κυρίως – προειδοποίησε για τις επιπτώσεις, σε κοινωνία και Δημοκρατία, μίας παντοδυναμίας Μητσοτάκη.

Ads

Τον παραπάνω σχεδιασμό συμπύκνωσε στα εξής διλήμματα:   «Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις,  τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; 

Στην ουσία, βάδισε στη γραμμή που έχει χαράξει μετά την εκλογική ήττα της 21ης Μαίου, η οποία, ωστόσο, δεν έχει αποδώσει δημοσκοπικούς καρπούς. Επεδίωξε να τονώσει το φρόνημα της βάσης («τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί») χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπει το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις προηγούμενες κάλπες. 

Στην ουσία, κατέδειξε, ως βασική πηγή εκλογικής ανησυχίας την διασπορά της αντιδεξιάς ψήφου. Εκτίμησε ότι ο βασικός στόχος της Ν.Δ. είναι μία κατακερματισμένη, ανίσχυρη αντιπολίτευση.

Θεωρεί δε ότι μία επτακομματική ή και οκτακομματική Βουλή θα είναι γραφική και απαξιωμένη. Κάνοντας νεύμα, μάλιστα, στους αμφιταλαντευόμενους, μεταξύ Κουμουνδούρου και Χ. Τρικούπη, ψηφοφόρους, χαρακτήρισε οξύμωρη την «επιθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει αυτοδυναμία της Ν.Δ.» Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «κανείς σε αυτήν τη χώρα δεν ενδιαφέρεται για τον καημό του κ. Ανδρουλάκη αν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ». Σχολίασε δε «πως προοδευτικός πολίτης δεν ενδιαφέρεται για το εάν κάποιος θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. 

Ο άσος στο μανίκι

Ο Αλ. Τσίπρας είχε άσο στο μανίκι του και τον έριξε στο πεδίο της Ροδόπης. Η αποκάλυψη του ότι στο ίδιο έγγραφο που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γινόταν σαφή αναφορά σε υποψήφιο της ΝΔ ο οποίος χαρακτηριζόταν «στρατευμένος στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου», φέρνει σε θέση άμυνας τη Ν.Δ. ().

«Δεν έχει διαφορά που ήταν πρόσφυγες, ήταν άνθρωποι»

Αναφορικά με την ανείπωτη τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου, ανέδειξε την αξιακή διάσταση του πολιτικού χώρου του αδιαφορώντας – όπως υποστήριξε – για το πολιτικό κόστος. «Για εμάς δεν έχει διαφορά που ήταν πρόσφυγες, ήταν άνθρωποι» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ηγεσία του Λιμενικού, τον υπηρεσιακό υπουργό και την ΕΕ. Εγκάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ για αλαζονεία και  αυταρχισμό και σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

Στο προγραμματικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στον ισχυρισμό ότι δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είπε, στην επόμενη τετραετία θα έχουμε μείωση κατά 730 εκατομμύρια για τις μισθολογικές δαπάνες.

«Ή θα έχουμε μειώσεις ή απολύσεις στο δημόσιο» πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα υπάρξει κατάθεση ενός νέου Μεσοπροθέσμου που θα βασίζεται στο πλαφόν στα κέρδη ενέργειας και φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%. 

Φανερή ήταν δε η πρόθεση του να αναδείξει τα προγραμματικά κενά ή τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της Ν.Δ.

«Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, τα 700.000 ενυπόθηκα δάνεια, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το σχέδιο Πισσαρίδη διερωτήθηκε και για το μέλλον του ΕΣΥ» ήταν τα ρητορικά ερωτήματα που έθεσε. Αναφορικά δε με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, απέδωσε βαρύτητα στις κυνικές δηλώσεις Πνευματικού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η υγεία μας είναι πολύ ακριβή, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως και περικοπή των δαπανών για την υγεία».