Το μήνυμα ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προβλημάτων που απειλούν σήμερα την Ευρώπη, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, υπό τον Φρανσουά Ολάντ. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος ηγέτης της Ευρωπαϊκής κυβερνώσας Αριστεράς που ήταν καλεσμένος του Γάλλου προέδρου.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Ο Τσίπρας και η σοσιαλδημοκρατία

«Οι παράλληλες κρίσεις που βιώνει η Ευρώπη, προσφυγική και οικονομική, αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, και χαρακτήρισε φυσικούς συμμάχους της Ελλάδας στη διπλή κρίση που βιώνει η Ευρώπη τις δυνάμεις της προόδου.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης όσο και να υψώσουμε ένα τείχος σε πολιτικές οικονομικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, αλλά και ένα τείχος και στην ίδια την ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε.

Ads

Υπογράμμισε επίσης πως «είναι αποδεδειγμένο από την ίδια τη ζωή ότι ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όλοι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και βεβαίως η ακροδεξιά».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=WnQ-LKsWCeQ]
 

Κοινό μέτωπο για να ανατραπεί η λιτότητα

Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πορεία του ελληνικού προγράμματος.

«Κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η Συμφωνία. Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η Συμφωνία του Ιούλη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ομολόγους του.

«Το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Είναι απαραίτητο οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, σε ένα Σύμφωνο αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή μέσα στα πλαίσια ισορροπημένων προϋπολογισμών, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι διεκδίκηση, είναι ανάγκη», σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε κοινά δημοσιονομικά εργαλεία αλλά και κοινούς φορολογικούς κανόνες. Τραπεζική ένωση αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, γιατί διαφορετικά θα συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου, σε αυτές του Βορρά. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, άρα και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο ιδίως για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, – καθώς δε γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, στα οποία μάλιστα  να μη λαμβάνονται υπόψιν κοινωνικοί δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργία», συμπλήρωσε καταθέτωντας τις προτάσεις του για να μείνει πίσω η λιτότητα.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Στη συνάντηση συμμετείχαν 15 πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Ντέρικ Σάμσον. Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.