Συναντήσεις με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Ads

 
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, καθώς και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως υπάρχει κοινός τόπος και συμφέρον στην άρνηση της λιτότητας που αποσταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία.
 
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως υπήρξαν «σημεία συμφωνίας και διαφωνίας» αλλά «κοινή διαπίστωση» ήταν πως το πρόγραμμα λιτότητας δεν βγαίνει και δεν οδηγεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα αναφέρθηκε πως η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και πως η Γερμανία επιμένει σε επικίνδυνες πολιτικές.
 
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε και το θέμα της ΑΟΖ αλλά και της εξωτερικής πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρς, σύμφωνα πάντα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε και την ενίσχυση του φασισμού και του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Τουρκία, το Κυπριακό και την ονομασία της ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρεται ο Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη «συνέχεια και τη συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική.
 
Σχετικά με το ζήτημα της ΑΟΖ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για αξιοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνοντας πως αυτό το δικαίωμα απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως τάχθηκε κατά του «συμψηφισμού» με το χρέος της Ελλάδας, τονίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να δεχθεί τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή παλιών δανείων.