Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ads

Σημειώνεται πως κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου μερίδα των οπαδών αποδοκίμασε τους Έλληνες διεθνείς, ωστόσο κατά την ολοκλήρωσή του ακούστηκαν και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Για την ιστορία ο φιλικός αγώνας ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0 και την εθνική να μην απειλείται ιδιαίτερα, αλλά και να μην απειλεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τετάρτη θα μεταβεί στο Φανάρι όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Άγκυρα, όπου στις 12:00 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και η συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι δύο ηγέτες. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

image

Ads

image

Τσίπρας: Χρειάζεται ουσιαστική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό

Οι επαφές στην Τουρκία θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση, αναφέρει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης, σε εστίες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Ουκρανία.

Ως προς την ασφάλεια στην περιοχή, ο Πρωθυπουργός συνδέει το θέμα με την ασφάλεια στο Αιγαίο και επισημαίνει ότι αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί «υπό τη απειλή πολέμου ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».

Για το Κυπριακό, υπογραμμίζει τη σημασία της «επίτευξης δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα αναφέρει ότι «χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και τέλους στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Υπογραμμίζει τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες». Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και τον συντονισμό σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., «αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την Ε.Ε. και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».