Η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας ενδυναμώνει τη στρατηγική για την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη των εργασιών της 2ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στο Αμμάν.

Ads

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή, ενώ για την Ελλάδα και την Κύπρο είπε ότι είναι οι πλησιέστερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορούν να βοηθήσουν, σημειώνοντας ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, έγινε δεκτός από τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας και κατόπιν συναντήθηκε με τον Κύπριο Νίκο Αναστασιάδη.

Η υποδοχή του Πρωθυπουργού έγινε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας απέδωσε τιμές και ο βασιλιάς τον υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία. Οι δυο τους φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις σημαίες της Ιορδανίας και της Ελλάδας και αμέσως μετά άρχισε η κατ’ ιδίαν συνάντηση τους.

Ads

image

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία, ενώ πρόκειται να υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η σημερινή Σύνοδος αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας, η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, που αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Και τη στιγμή που στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου ενισχύεται η μισαλλοδοξία και ο φόβος του διαφορετικού, η Ιορδανία αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία, η οποία αφορά κυρίως έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ, και η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών, του τουρισμού και της ενέργειας.

Θα υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας:

  • Στον τομέα της εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022
  • Μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχει το Enterprise Greece.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται στο Αμμάν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τους υφυπουργούς Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο.

Νωρίτερα το πρωί έγινε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην οποία από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιορδανία.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ