«Έχουμε να λύσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα γι’ αυτό ψάχνουμε μια ευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Σημείωσε δε ότι «στόχος της κυβέρνησής μας είναι να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη». 

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα γυρνά την πλάτη στην ΕΕ υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα η Ρωσία δεν αποτελεί «λύση» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

«Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό – μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική – μπορεί να λυθεί» τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για την Ελλάδα η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει «να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο».

Ads

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να ξαναπιάσουμε το νήμα, όλοι μαζί στην Ευρώπη με τη Ρωσία».

«Η ειρήνη και σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί διακύβευμα που για εμάς στην Ελλάδα έχει και επιπλέον σημασία, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην πολύπαθη Μαριούπολη που βρίσκεται στο κέντρο των συγκρούσεων. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν πιστεύω όμως, ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτικοποίησης της περιοχής και κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής ρητορικής βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, απομακρύνει μια τέτοια λύση». 

«Πρέπει» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας «να δουλέψουμε βήμα-βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Ειδικά καθώς είναι αδύνατον να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, πολλώ δε μάλλον εναντίον της».