Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα αποτελεί «πραγματική καταστροφή», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο δίκτυο CNBC, στον απόηχο της συμμετοχής του στο Φόρουμ του Ιδρύματος Αμπροζέτι στη Ρώμη. Επίσης, εκτίμησε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2015, ενώ σημείωσε σημείωσε ότι «πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, αλλά πρόκληση».

Ads

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Γιατί ήρθα στο «στόμα του λύκου»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Είναι αναγκαία η αλλαγή πολιτικής. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να γίνουν εκλογές και να υπάρξει νέα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας. Πιστεύω ότι θα γίνουν εκλογές, γιατί είναι πολύ δύσκολο για την υφιστάμενη κυβέρνηση να εκλέξει πρόεδρο της χώρας».

Μια «πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, αλλά πρόκληση. Αλλαγή πολιτικής είναι να βρούμε μία κοινή βιώσιμη λύση για το κοινό μας πρόβλημα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «η χώρα έχει ήδη χάσει το 25% του ΑΕΠ της… ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 29%», τονίζοντας ότι βάσει του προγράμματος, η χώρα καλείται να καταγράφει ετήσιο πρωτογενές πλέονασμα 4,5%.

«Είναι αδύνατον να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με αυτές τις υποχρεώσεις. Δεν είμαι αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ συμπαιρένουν από τις επαφές που είχε ο Αλ. Τσίπρας στην Κόμο (Μόντι, Πρόντι, Λέτα, Άσμουσεν), ότι «στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή κλίματος και συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται στην ΕΕ». Σημειώνουν, δε, ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές σε κοινοτικό επίπεδο «συναντούν ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις» και υπό αυτό το πρίσμα, «απέναντι στον μερκελισμό, διαφαίνεται σήμερα μια τάση επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής, έξω από τη λογική των μνημονίων και της τρόικας. Στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής, ιδιαίτερος ρόλος αποδίδεται εκ των πραγμάτων στην Ελλάδα, και στον ΣΥΡΙΖΑ ως μελλοντική κυβέρνηση της χώρας».