Σε δηλώσεις προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού όσο και για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού πραγματοποίησε σύσκεψη με ιατρούς και διοικητικά στελέχη του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια της οποία τα στελέχη του νοσκομείου, δήλωσαν στον κ. Τσίπρα πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νοσοκομείο τους είναι η υποστελέχωση και όχι η έλλειψη ΜΕΘ», κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως έχει διαχειριστεί την κρίση του κορονοϊού με «εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναδεικνύοντας ακριβώς την ολιγωρία στην οποία αναφέρθηκε, παρέθεσε το παράδειγμα του Νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου, η Βουλή, χρηματοδότησε τη δημιουργία 50 κλινών ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από αυτές λειτουργούν μόνο οι 9 λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ, παράλληλα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, όταν εκείνος μιλούσε στη ΔΕΘ «για την ανάγκη 15.000 νόμιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ, ο κύριος Μητσοτάκης μας είχε πει ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα τα καταφέρει καλύτερα από το πρώτο και ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά lockdown».
Παίρνοντας λοιπόν ως παράδειγμα το νοσοκομείο από όπου έκανε τις δηλώσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για τις «μηδενικές προσλήψεις μόνιμου γιατρού κατά τη διάρκεια της πανδημίας» σε συνδυασμό με το ότι «δεν υπήρξε καμία προκήρυξη σχετικά με νοσηλευτικό προσωπικό, παρά μόνο ενίσχυση σε επικουρικούς ιατρούς», αναφέροντας παράλληλα πως «η κρίση του κορονοϊού πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για την ενίσχυση του ΕΣΥ».
Όπως δήλωσε μάλιστα ο κ. Τσίπρας, η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι επιτακτική, σε μια εποχή που «δεν έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, να μας λέει πόσους θα απολύσουμε και πόσους θα προσλάβουμε» και η Ευρωπαϊκή Ένωση «μας δίνει το πράσινο φως να δαπανήσουμε στη δημόσια Υγεία», καλώντας παράλληλα την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις «με απόλυτη κατανόηση, αλλιώς δεν έχει νόημα να χειροκροτούμε τους ήρωες, όταν τους σκεφτόμαστε μονάχα την κρίσιμη στιγμή. Οι νοσηλευτές κάνουν υπερωρίες, εργάζονται τη νύχτα για 8 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία όλων όσων έρχονται εδώ για να νοσηλευτούν με κορονοιό» υποστηρίζοντας συγχρόνως τα αιτήματα του ιατρικού προσωπικού και των νοσηλευτών, για ένταξη στα βαρεά και ανθυιγεινά επαγγέλματα.
Αναφερόμενος στις αιτίες που ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις, ο κ. Τσίπρας δήλωσε : «Έχει στο μυαλό του τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού και στη Υγεία, καθώς προεκλογικά μιλούσε για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία είναι άχρηστα και πρέπει μέσα από την συνεργασία με ιδιώτες να γίνουν πιο αποτελεσματικά», λέγοντας όμως πως ελπίζει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, «ακόμα και στο «και πέντε» να συνειδητοποιήσει πόσο άστοχες ήταν αυτές οι σκέψεις και να ζητήσει την βοήθεια όλων μας», με στόχο να καταστρωθεί ένα κοινό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Επίσης, ο κύριος Τσίπρας, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται πολιτικά την πανδημία, ανέφερε ότι «δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να συναινέσουμε σε μια αυταρχική διακυβέρνηση γιατί σε αυταρχική διακυβέρνηση συντείνει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα και για την δημόσια Υγεία και για την δημόσια Παιδεία» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Θα υπάρξει λογοδοσία από δω και στο εξής».
Διαβάστε επίσης:
Γιατροί σε Τσίπρα: Ζούμε έναν πόλεμο, ξέραμε τι θα γίνει και δεν υπήρχε πλάνο [Βίντεο]
Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δε φέρνει τη σύμβαση με τη Cisco στη Βουλή;
Σχετικά με το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης, ο πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε πως από τη μια «πράγματι η εταιρεία με την οποία συμφώνησε η Κυβέρνηση να δώσει το 100% της τηλεκπαίδευσης είχε προβλήματα με τον server της στο Λονδίνο», οδηγώντας στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας όμως πως «καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έδωσε την εκπαιδευτική διαδικασία σε έναν μόνο πάροχο», με τις περισσότερες χώρες να αξιοποιούν δημόσιες πλατφόρμες.
Επίσης, ο κύριος Τσίπρας, ζήτησε (και πάλι) από τον πρωθυπουργό «να φέρει στη Βουλή την σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τον πάροχο, ο οποίος ευθύνεται για την κατάρρευση τους συστήματος», θέτοντας μάλιστα ερωτήματα στον πρωθυπουργό, όσον αφορά τους λόγους που δεν φέρνει τη σύμβαση με τη Cisco στη Βουλή: «Γιατι δεν φέρνει την σύμβαση; Μήπως γιατί θα δούμε ότι υπάρχουν όροι που αφορούν τη δυνατότητα του παρόχου να κάνει χρήση προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και μάλιστα για πολλά χρόνια;»
Είχα την ευκαιρία σήμερα, κατά την επίσκεψή μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, να συνομιλήσω με γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. pic.twitter.com/suk0r86FxH
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) November 10, 2020
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >