Η οικονομία ανακάμπτει και η επιστροφή των αναδρομικών είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων που θα έλθουν το προσεχές διάστημα, από σήμερα ξεκινάει μια σειρά θετικών νομοθετικών παρεμβάσεων που αντικατοπτρίζουν την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, την ανάκαμψη της οικονομίας σηματοδοτώντας τις δυνατότητες της χώρας να περάσει σε μια νέα εποχή,  είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.

Ads

«Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, πετύχαμε βιώσιμη λύση για το χρέος, επαναφέρουμε τη σταθερότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς. Πρόσθεσε πως η χώρα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αποκατάσταση της εργασιακής νομιμότητας και κανονικότητας.

«Σήμερα η ανεργία βρίσκεται στο 18,9 %, αυτά είναι τα έργα που μιλάνε και έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει όραμα και σχέδιο και θα αλλάξει την Ελλάδα.

«Μας είπατε ότι δεν θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις αξιολογήσεις, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι θα κόψουμε συντάξεις, ότι δεν θα βγούμε από το 3ο μνημόνιο, ότι θα φέρουμε 4ο μνημόνιο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε «εμείς αποφασίσαμε να φέρνουμε ένα προς ένα τα μέτρα του 4ου μνημονίου -και τα αφιερώνω στον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε. «Το πρώτο …μέτρο είναι η επιστροφή των αναδρομικών, έρχονται και άλλα, όλα όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι, και θα λέτε «ναι» σε όλα όπως λέγατε «ναι» σε όλα τα μέτρα του μνημονίου».

«Με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων για τους συνταξιούχους μας που εμείς καταφέραμε να κερδίσουμε», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας αιχμές για εκείνους που στην Ευρώπη έλεγαν ότι περνούν καλά οι συνταξιούχοι μας. «Για να σηκώσεις την οικονομία ψηλά πρέπει να κρατήσεις και την κοινωνία όρθια», σημείωσε ο Α. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε συμβολική τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς όπως είπε είναι η πρώτη μιας σειράς θετικών νομοθετικών παρεμβάσεων, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και γιατί η χώρα βγήκε και τυπικά από τα μνημόνια, στις 21 Αυγούστου, εξήγησε.

Ads

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως από τη μια «κουτσούρεψε» τους μισθούς, δεν τους αποκατέστησε και σήμερα κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση. «Η αμηχανία σας είναι κατανοητή γιατί δεν αφορά τη συγκεκριμένη παρέμβαση, αφορά το συνολικότερο έλλειμμα αφηγήματος, αφορά το στρατηγικό σας έλλειμμα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί από εδώ και στο εξής, επισημαίνοντας πως φαίνεται να επιλέγει από την καταστροφολογία, την παραδοξολογία. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του βουλευτού της ΝΔ Μάκη Βορίδη για την κατάργηση των Χριστουγέννων, με αιχμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να πάρει μια εκπομπή στην τηλεόραση, όπως και ο κ. Γεωργιάδης, και να σχολιάζει για τα Νεφελίμ και για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα καταργήσουν τα Χριστούγεννα. «Στερείστε στοιχειώδους σοβαρότητας, γίνεστε γραφικοί» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Το εύκολο είναι να χρεώνεις τα πάντα στους πολιτικούς σου αντιπάλους, το δύσκολο είναι το να έχεις αφήγημα για την επόμενη μέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. «Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτοτεί τις δυνατότητες της χώρας να περάσει σε άλλη εποχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν σας κατηγορούμε ότι δεν θέλατε να συμμορφωθείτε με τις δικαστικές αποφάσεις, είναι κατανοητό ότι δεν υπήρξε δημοσιονομικός χώρος», τόνισε. «Η απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί κανονιστική υποχρέωση αλλά είναι ηθική μας υποχρέωση όταν υπάρχει η δυνατότητα να αποκαθιστούμε τις πληγές που δημιουργήσατε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για όσους στην Ευρώπη υποστήριζαν πως δεν χρειάζονται ενίσχυση οι συνταξιούχοι στη χώρα μας καθώς περνούν καλα, όπως διατείνονταν. «Εμείς τα καταφέραμε και κερδίσαμε για τους συνταξιούχους μας τη μη περικοπή» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. «Για να σηκώσεις την οικονομία ψηλά, πρέπει να κρατήσεις και την κοινωνία όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε όσους βουλευτές αλλά και μερίδα του Τύπου -με αφορμή την επιστροφή των αναδρομικών- κάνουν λόγο για σπατάλες τονίζοντας: «Λένε ότι δεν αντικαθιστούμε αδικίες, αλλά μοιράζουμε λεφτά και κάνουμε σπατάλες θέτοντας σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία. Τους λεω σπατάλη δεν κάνουμε, σπατάλη ήταν αυτό που έγινε στην υγεία και στο φάρμακο και μας οδήγησε στην χρεοκοπία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς μετράμε ευρώ -ευρώ και δίνουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη» τόνισε και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα διαρρήξει την αξιοπιστία που ανέκτησε με κόπο και η οποία δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να προχωρά σταδιακά σε επούλωση των πληγών που δημιούργησαν τα μνημόνια.