Ικανοποίηση, μετ’ επιφυλάξεων όμως, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για την «επί της αρχής» συμφωνία στο προσφυγικό που δρομολόγησε η χθεσινή σύνοδος κορυφής – μια σύνοδος, που αφήνει ανοιχτές μεγάλες εκκρεμότητες προς επίλυση στις 17 Μαρτίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί «απολύτως θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι η λύση που προκρίνεται και συζητείται πλέον είναι εκείνη των ελληνογερμανικών θέσεων, δηλαδή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και όχι της κυριαρχίας του δόγματος των κλειστών συνόρων που επιδιώκουν να επιβάλλουν μονομερώς οι σκληροί του «Visegrad».
Το τελικό ταμείο, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 17 Μαρτίου καθώς τα ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία αγγίζουν καίρια εθνικά θέματα, όπως κατέστησε σαφές και ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο.
«Οι εικόνες από την Ειδομένη δεν μας τιμούν»
«Η αντιπαράθεση αυτή», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «θα συνεχιστεί στην επόμενη Σύνοδο αλλά πιστεύω πως θα αναδειχθεί τελικά ως μόνη λύση ο σεβασμός του ενός στις ανάγκες του άλλου.
Σε σχέση με αρχικές μας επιδιώξεις όπως διαμορφώθηκαν στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πετύχαμε αναγνώριση στήριξης της Ελλάδας (πόροι, ανθρωπινό δυναμικό, τεχνική στήριξη), στήριξη στο θέμα της μετεγκατάστασης και μια επικαιροποίηση για fast track επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία. Χρειάζονται όμως πολλά βήματα ακόμη. Οι εικόνες από την Ειδομένη που αναπαράγονται από τα διεθνή μέσα δεν μας τιμούν. Ούτε φυσικά την ίδια την ΕΕ και κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως δεν μας αφορούν».
«Κάποιοι αδιαφορούσαν», τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, «εάν με το κλείσιμο των συνόρων θα εγκλωβιστούν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Στη Σύνοδο η συζήτηση μπήκε σε μια νέα βάση.
Σήμερα η Τουρκία ήρθε με προτάσεις που αιφνιδίασαν πολλούς. Υπήρχε μια πρώτη συμφωνία στο περιθώριο της Συνόδου. Υπήρχαν όμως ανταλλάγματα που ζητούσε η Τουρκία για τη βοήθειά της και δεν ήμασταν έτοιμοι να τα συζητήσουμε. Θέλουν περαιτέρω διάλογο. Ωστόσο, η συζήτηση μπήκε σε μια σωστή βάση: να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία με Τουρκία για να μην βλέπουμε αυτό που γίνεται μήνες τώρα με ανθρώπους να χάνονται στο Αιγαίο.
Εμείς θα συνεχίσουμε τη συζήτηση σήμερα Τρίτη στην Σμύρνη για το θέμα της επαναπροώθησης των μεταναστών που δικαιούνται άσυλο αλλά με χώρες ΕΕ έχουμε εκκρεμότητα με όσους δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Σήμερα αυτές οι χώρες εκτέθηκαν. Και απομονώθηκαν αν και στόχος τους ήταν να απομονωθεί η Ελλάδα».
Διαβάστε:
Νταβούτογλου: Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα…
Σε… θεατρικούς – και υπό μια έννοια ειρωνικούς τόνους μετά και το κλείσιμο της εφημερίδας Zaman – κινήθηκε η παρέμβαση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε μετά τη λήξη της συνόδου: «Θα είμαστε το καταφύγιο όλων των θυμάτων του πολέμου, των θυμάτων του ISIS, των βομβαρδισμών της Ρωσίας και του καθεστώτος. Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «σημαντική βοήθεια τα 3 δις ευρώ» και πρόσθεσε: «Λένε κάποιοι πως είμαστε επαίτες χρημάτων. Έχουμε όμως ήδη καταβάλλει 10 δις δολάρια σε αυτή την κρίση και τα χρήματα της ΕΕ θα πάνε επίσης για τους πρόσφυγες. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί γιατί τα 3 δις που αποφασίστηκαν στην αρχή, ήταν σαφές πως ήταν μόνο ένα αρχικό ποσό. Δεν απαιτούμε χρήματα. Πρέπει να βοηθηθούμε για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >