Στις προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων, τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη και τη σημασία των εορτασμών της 70ής επετείου από την νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass, παραμονή της επίσκεψής του στη Μόσχα. Μάλιστα υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από το ταξίδι του στη Ρωσία και τις συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «είναι μία ευκαιρία για να τεθεί μία νέα βάση στις ελληνορωσικές σχέσεις» που όπως τόνισε έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. «Είναι μία ευκαιρία για επανεκκίνησή τους, να τους δοθεί μία νέα ώθηση» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι «υπάρχουν κοινές προκλήσεις και θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να δούμε πώς οι λαοί μας και οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πραγματικά σε πολλές σφαίρες – όπως της οικονομίας, της ενέργειας, του εμπορίου και της γεωργίας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον: κυρίως, πόσο εποικοδομητική μπορεί να γίνει η συνεργασία μας. Πιστεύω, ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».
Ο Έλληνες πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για συνεργασίας των δυο χωρών σημειώνοντας ιδιαίτερα τον τομέα της ενέργειας, τους εμπορικούς δεσμούς και τον τουρισμό. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία σημειώνοντας ότι η συνεργασία αυτή έχει πληγεί καθώς «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν την πολιτική των κυρώσεων για το ουκρανικό, πράγμα παράλογο κατά τη γνώμη μου».
«Διαφωνώ με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος, πρέπει να επικρατήσει η διπλωματία. Η λύση στα κύρια προβλήματα πρέπει να τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένας οικονομικός πόλεμος ως συνέχεια ενός κανονικού είναι μία απέλπιδα πολιτική. Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω ότι η συμφωνία στο Μινσκ ήταν πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνεται κάθε βήμα για να περιοριστούν οι εντάσεις στην Ουκρανία (…). Όταν στην πρώτη μου Σύνοδο Κορυφής ρώτησα τους αρχηγούς των κρατών: πείτε μου ποιο είναι το μέλλον του σχεδιασμού για την ασφάλεια στην Ευρώπη; Βλέπετε ότι η οικοδόμησή της θα περιλαμβάνει τη Ρωσία ή όχι; Δεν πήρα καμία απάντηση, κάτι που μου έκανε σαφές ό τι η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη Ρωσία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τέλος ανέφερε ότι το 2016 «θα είναι μία χρονιά σταυροδρόμι για τη Ρωσία προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα προς τη Ρωσία. Αυτή τη χρονιά επίσης γιορτάζουμε την 70ή επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης, τη νίκη των λαών ενάντια στο Ναζισμό. Αυτή η επέτειος έχει μεγάλη σημασία για τον ρωσικό και τον ελληνικό λαό».
«Οι λαοί μας έχουν αναπτύξει αδελφικές σχέσεις, γιατί πολέμησαν μαζί σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Ελλάδα και Ρωσία είναι δύο χώρες που έχουν πληρώσει περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους με το αίμα τους τον αγώνα κατά του Ναζισμού. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο της κοινής μας βάσης, των κοινών ριζών των χωρών μας και επίσης οι λαοί μας έχουν την ίδια πίστη. Αυτό δεν πρέπει να το υποβαθμίζει κανείς μας. Είναι αυτές οι ρίζες στις οποίες πρέπει να δοθεί έμφαση. Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε πιο σημαντικές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα ζητήματα. Μοιραζόμαστε ένα εξαιρετικό παρελθόν αγώνων και ακολουθώντας μία κοινή πορεία, μπορούμε να έχουμε ένα αξιόλογο μέλλον» πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >