«Στη Δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η ταξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια. Αλλά και η μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά» τόνισε ο πρωθυπουργός στο 8ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής όπου παρουσιάζει τις παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα με στόχο την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Με την αλλαγή σελίδας στην οικονομική πορεία, με την εκκίνηση της ανάκαμψης έχουμε την υποχρέωση να οργανώσουμε το μέλλον ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η χώρα βρίσκεται στη μία κρίσιμη καμπή αλλά αφήνει πίσω της κρίσης, περνάει σε μια νέα εποχή.
Επεσήμανε πως τα ελληνικά ομόλογα γύρισαν στις αποδόσεις του 2006. Όλοι προεξοφλούν όχι μόνο την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και τη διαρκή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Άκουσα σήμερα μετά από 2,5 χρόνια τον πρώην πρωθυπουργό να μας κουνάει το δάχτυλο χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τίποτα απ’ όσα έκανε. Κι αφού τα έκανε τόσο καλά γιατί δεν κατάφερε να πετύχει εκεί που πετυχαίνουμε εμείς;»
«Αντιμετωπίζουμε» είπε ο πρωθυπουργός «τις άμεσες συνέπειες της καταστροφής με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, την εκκίνηση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών, την έκτακτη αποζημίωση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το βασικό σήμερα είναι η πρόληψη και ο σχεδιασμός του μέλλοντος». Στόχος πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «να δημιουργήσουμε τους όρους για να μην επαναληφθεί η καταστροφή. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν σχεδιάσουμε από κοινού ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.
Σε ότι αφορά τις καταστροφές από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου σε αγροτικές καλλιέργειες, μελισσοκόμους και σε κάποιους αλιείς, το κόστος αποζημίωσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου, μετά τις οριστικές εκτιμήσεις δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων για το θέμα του βωξίτη. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για δραστηριότητες επιβαρυντικές για το περιβάλλον».
Μιλώντας για την τραγωδία της Μάνδρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το αρμόδιο Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να διεξάγουν την έρευνά τους και να θέσουν υπ’ όψιν της κυβέρνησης το πόρισμά τους. «Και εκεί οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι ευθύνες δε θα μείνουν ορφανές, να είσαστε σίγουροι», διαβεβαίωσε το ακροατήριο ο κ. Τσίπρας, που άκουσε με ικανοποίηση τη δέσμευση αυτή.
Οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι καλύτεροι από πριν
Μιλώντας για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκάλεσε το «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, «σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, και μετά από κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων», έχει καθαριστεί το οικοσύστημα με βάση ό,τι ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία.
Επικαλούμενος δε, τις μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, οι περιβαλλοντικοί, χημικοί και βιολογικοί δείκτες «είναι καλύτεροι σε σχέση με πριν». Με αφορμή μάλιστα την ανέλκυση του δεξαμενοπλοίου, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε τις διαδικασίες για την ανέλκυση των 28 ναυαγίων στο λιμάνι της Ελευσίνας και την απομάκρυνση των 19 σκαφών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στις ακτές».
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώνουμε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά», ανακοίνωσε στους πολίτες της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, «αύριο αναρτάται το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την άμεση ψήφισή του», έκανε γνωστό ο κ. Τσίπρας.
Μοχλός για περισσότερες δράσεις η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Ελευσίνα 2021»
Ειδική μνεία στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Ελευσίνα 2021» έκανε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο θεσμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για περισσότερες δράσεις, για να πάρει περισσότερο «αέρα» η περιοχή.
Το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας αποδίδεται στους κατοίκους
Ένα από τα σημεία που έγιναν με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεκτά από τους πολίτες της Ελευσίνας, ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού για απόδοση του παραλιακού μετώπου στον κόσμο. Το εμπορικό λιμάνι θα μετακινηθεί, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
«Θέλουμε η Δυτική Αττική να γίνει η “μπροστά αυλή” της πρωτεύουσας»
Την πλήρη αντίθεση της κυβέρνησής του στο μοντέλο που ήθελε την Δυτική Αττική «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας και τους κατοίκους της, πολίτες β’ κατηγορίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του, στο κλειστό γήπεδο της Ελευσίνας. «Θέλουμε η Δυτική Αττική να γίνει η “μπροστά αυλή” της πρωτεύουσας, το πρώτο μέτωπο του Πολιτισμού, της θάλασσας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «το εξαιρετικά επιτυχημένο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής, δεν έκλεισε την συζήτηση. Την άνοιξε. Και την άνοιξε, με ουσιαστικό και παραγωγικό τρόπο, καθορίζοντας τους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Ταυτόχρονα, από την διαδικασία αυτή, εδραιώθηκαν δίαυλοι άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της Δυτικής Αττικής», ανέφερε ακόμη.
Καταθέτοντας εξάλλου το κυβερνητικό σχέδιο για την Δυτική Αττική εστίασε σε τέσσερα πολύ μεγάλα ζητήματα: Τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την επόμενη ημέρα. «Επιμέρους κεφάλαια της βιώσιμης αυτής ανάπτυξης είναι η βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας, οι υπηρεσίες», είπε, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη για λειτουργία στην περιοχή, ορυχείων εξόρυξης βωξίτη.
Αναφορικά με την ποιότητα ζωής, ο κ. Τσίπρας μίλησε εκτενώς για τα αντιπλημμυρικά έργα, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής (με ειδική αναφορά στα ναυάγια και εγκαταλελειμμένα πλοία του κόλπου της Ελευσίνας). Τρίτος τομέας, η κοινωνική πολιτική με πυλώνες την Παιδεία, την Υγεία, την αντιμετώπιση του σύνθετου ζητήματος των Ρομά, την ασφάλεια, ενώ εξήγγειλε παρεμβάσεις στο χωροταξικό και τη χρηματοδότηση με 100 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρέμβασης. Ξεχωριστή αναφορά στον Πολιτισμό, με ειδική μνεία στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και την απελευθέρωση του παραθαλάσσιου μετώπου σε Ελευσίνα, Νέα Πέραμο και Ασπρόπυργο.
Έργα ύψους 292 εκατ. ευρώ
Έργα της τάξης των 292 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε από το βήμα του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. «Μετά από σοβαρή και συστηματική δουλειά, με το κεφάλι πάντα σκυμμένο στα προβλήματα, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε από τη Δυτική Αττική, για τη Δυτική Αττική, έργα της τάξης των 292 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία τονωτική ένεση στο σύνολο της εθνικής οικονομίας» δήλωσε η κ. Δούρου, εξηγώντας ότι πρόκειται για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (99 εκατ. ευρώ), έργα οδοποιίας (112 εκατ. ευρώ), έργα άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης (56 εκατ. ευρώ), έργα κοινωνικών υποδομών και αστικών αναπλάσεων (25 εκατ. ευρώ).
«’Αρα, μιλάμε για έργα μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Μιλάμε για έργα που στηρίζουν τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική στην προσπάθειά τους να επουλώσουν τις πληγές τους. Δεν είναι έργα φιλανθρωπίας, είναι έργα που βάζουν τις βάσεις των υποδομών για μία στέρεα, βιώσιμη ανάπτυξη, που θα παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Είναι έργα που θα βάλουν τη βάση για μία αλλαγή πορείας. Είναι έργα που έχουν το πρόσημο της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Αττικής.
Σύμφωνα με την κ. Δούρου, πρόκειται για ένα ξεχωριστό συνέδριο, γιατί γίνεται σε μία λαβωμένη Αττική. «Στην Περιφέρεια Αττικής, δεν ανακαλύψαμε τούτο τον τόπο, στις 15 Νοεμβρίου, γνωρίζαμε τα προβλήματα και τις ανάγκες από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της πατρίδας μας. Επί τρία χρόνια, επιχειρούμε σοβαρές παρεμβάσεις, αντιμετωπίζοντας τις δομικές και χρόνιες ανισότητες. Το επιχειρούμε με πράξεις και όχι με λόγια, με μετρήσιμο αποτέλεσμα, μακριά από τα τηλεοπτικά παράθυρα» δήλωσε η κ. Δούρου.
Παράλληλα, είπε ότι, για την τραγωδία της Μάνδρας, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε, από την πρώτη στιγμή, το «παρών» με υλικοτεχνική υποδομή, με τη λειτουργία τριών κέντρων σίτισης και ένδυσης και, «φυσικά, με τη δέσμευση, που ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της επιπλέον πίστωσης στον προϋπολογισμό του 2018, 15 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των υποδομών του δήμου Μάνδρας, προσθέτουμε στον προϋπολογισμό τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ».
Την ίδια στιγμή, «έχουμε δημιουργήσει μία αλυσίδα συνεργειών με αυτούς που έπρεπε, με τους δημόσιους φορείς και με τους επίσημους συμβούλους της Πολιτείας, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές ενός πρωτόγονου φυσικού φαινομένου» σημείωσε η κ. Δούρου, κάνοντας αναφορά στο γεγονός της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και στο μέλλον δεν θα κάνει χωροταξικές διακρίσεις και, επίσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Απαιτεί συνειδητοποίηση των σοβαρών συνεπειών της και σοβαρή επιστημονική αντιμετώπιση. Αυτό το λένε διεθνώς αναγνωρισμένοι Οργανισμοί. Έχουμε, όμως, πολλούς και πολλές που αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, συνδικαλιστές, αιρετοί διάφορων βαθμίδων και άλλοι. Έτσι, κανένας δήμαρχος και καμία Δούρου δεν ξέχασε τις μελέτες στα συρτάρια. Έχω τη δέσμευση του σημερινού υπουργού Περιβάλλοντος ότι το 2018 θα κυρώσουμε κάτι που εκκρεμούσε από το 2007» συμπλήρωσε η κ. Δούρου.
Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Αττικής, το δεύτερο σημείο που ανέδειξε η τραγωδία στη Μάνδρα, είναι η ανάγκη άμεσης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου- υιοθέτηση ταχύτερων διαδικασιών. «Έχουμε εκπονήσει μία συγκεκριμένη αντιπλημμυρική στρατηγική, η οποία αφιερώνει το 30% του προϋπολογισμού σε αντιπλημμυρικά έργα υποδομής» τόνισε η κ. Δούρου, λέγοντας ότι τα αντιπλημμυρικά, τα αποχετευτικά έργα και η διαχείριση των απορριμμάτων, δεν έχουν εγκαίνια και φωτογραφίες για το προεκλογικό φυλλάδιο, με στόχο την επανεκλογή. Ανέφερε δε ότι η Περιφέρεια Αττικής καταγράφει μία σπουδαία πρωτιά όσον αφορά το ρυθμό εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων. «Δεν είναι αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα» διευκρίνισε η ίδια.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι χαρακτηριστική περίπτωση μίας στρεβλής αντίληψης περί πολιτικού κόστους είναι η πολιτική που ασκήθηκε ή ορθότερα δεν ασκήθηκε για δεκαετίες στην Αττική σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Για την Περιφέρεια Αττικής»- σημείωσε -«η διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων ήταν προτεραιότητα». Στο σημείο αυτό, η κ. Δούρου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει φτάσει η ώρα να εφαρμόσουμε αυτό που από πέρυσι τον Δεκέμβριο έχει γίνει νόμος της ελληνικής Πολιτείας και εκκρεμούσε για πάνω από 13 χρόνια. «Θεωρώ υποχρέωσή μου να θυμίσω αυτές τις προβλέψεις του ψηφισμένου και εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής. Κάνω, λοιπόν, μία έκκληση, μία πρόσκληση και για κάποιους μία πρόκληση. Θα πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο. Στην Περιφέρεια Αττικής, έχουμε κάνει την επιλογή μας, βρισκόμαστε απέναντι σε όσους, σε όποιο επίπεδο εξουσίας κι αν βρίσκονται, επιλέγουν την αδράνεια- αιρετών, δημάρχων, αλλά και όλων εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα» πρόσθεσε η κ. Δούρου, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι και στη Φυλή και στη Μάνδρα η μήτρα είναι κοινή, «ονομάζεται φαύλη αδράνεια αιρετών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, που οδηγεί σε εγκλήματα διαρκείας και εγώ δεν θα είμαι συνένοχος».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Δούρου είπε ακόμη ότι, σε πλήρη εναρμόνιση, μετά από δεκαετίες, με την ευρωπαϊκή και την εθνική ισχύουσα νομοθεσία, αποφασίστηκε και χωροθετήθηκαν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. «Αυτό το κάναμε για όλη την Αττική, μακριά από τις λογικές όψιμα ευαίσθητων οικολόγων και άλλων Επιτροπών κατοίκων που θέλουν να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά που οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό» σχολίασε η Περιφερειάρχης Αττικής.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >