Ευχαριστημένος για το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση αντιμετωπίζεται πλέον ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίτευξη της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. «Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες, δηλαδή να έχουμε κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η οποία είναι διεθνής, αφορά την ΕΕ στο σύνολό της».

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ζήτημα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό αναγνωρίστηκε πλέον, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα που έκανε μάλιστα λόγο για σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα. 

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση της επίσκεψή του στη Σμύρνη. «Θέσαμε στη Σμύρνη τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Όποιος τολμά με σχέδιο στην Εξωτερική Πολιτική, έχει επιτυχίες».

«Πήραμε αυτό που θέλαμε, επιτάχυνση συμφωνίας επανεισδοχής» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα απαίτησε πλήρη κάλυψη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. «Απαιτήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά ότι η όλη διαδικασία θα γίνεται με τη στενή συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Διεκδικήσαμε και πήραμε απόφαση για ενίσχυση στις υποδομές, αλλά και σε προσωπικό, ιδίως στην υπηρεσία ασύλου» πρόσθεσε. 

Ads

Τις επόμενες μέρες θα έλθουν στην Ελλάδα περίπου 2.300 άτομα, τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για «τοποτηρητές» αλλά για «εταίρους» και «συνεργάτες». Όπως είπε πρώτη φορά Έλληνες αξιωματικοί θα μεταβούν στην Τουρκία για να συνεργαστούν με τους εκεί συναδέλφους τους.

Τα τρία φίλτρα για τη μείωση των ροών 

Η συμφωνία έχει μια κεντρική λογική. Χτυπάμε τα δίκτυα των διακινητών, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε ακόμη μια οδό για πρόσφυγες που διεκδικούν άσυλο στην Ευρώπη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εγκατάσταση 72.000 προσφύγων στην Ευρώπη, κάτι που είναι ένα θετικό βήμα.

Το πρώτο φίλτρο είναι το χτύπημα των δικτύων των διακινητών στις τουρκικές ακτές. Προφανώς έρχονται σε κάποιες βάρκες. Αυτές κάπου φτιάχνονται. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει ολόκληρο δίκτυο υποδομών. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να το πλήξει αποφασιστικά.

Το δεύτερο φίλτρο είναι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να άρει τα προσκόμματα ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να είναι ουσιαστική.

Τρίτο φίλτρο είναι το ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες. Αυτοί που έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα και θα επιστρέφονται άμεσα, ενώ αν είναι μετανάστες που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, το αίτημά τους θα κρίνεται εξατομικευμένα.

Για το κυπριακό 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτές τις ημέρες, αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η Αθήνα συνεργάστηκε ώστε να αποτραπούν παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας, η οποία ήθελε να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, και ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

«Καταφέραμε αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά και ένα που έχουμε παγώσει εμείς (31), να φύγουν από το τραπέζι», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «ανοίγουν άλλα κεφάλαια και η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ».

Για τη σημασία της συμφωνίας

«Σε ότι αφορά τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε σε διπλωματικό επίπεδο, το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε το έχουμε πετύχει» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία που όμως είναι η μόνη διέξοδος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. 

Τόνισε μάλιστα ότι η Η επιτυχής εκπλήρωση της συμφωνίας θα είναι κρίσιμη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ακόμη ένα κριτήριο για την γείτονα, πέραν από τα άλλα θέματα, όπως το κυπριακό. 

Κάλεσμα στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη

Άμεση προτεραιότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργός, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη. Μια κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των μονομερών ενεργειών βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους, όπως σημείωσε. 

«Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, να φύγουν από την Ειδομένη. Η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, και να μεταφερθούν στις υποδομές που συνεχίζει να δημιουργεί η Ελλάδα» τόνισε. 

Για το θέμα Μουζάλα

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με τον Γιάννη Μούζάλα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας το οποίο θα αντιμετωπίσουμε στην ώρα του. 

«Αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τις δυσκολίες τους. Είμαι βέβαιος ότι όταν συναντηθώ με τον Πάνο Καμμένο που βρίσκεται σε εθνική αποστολή στις ΗΠΑ θα βρω λύσεις. Θέλω να εξάρω την συνεισφορά του Πάνου Καμμένου αλλά και του Γιάννη Μουζάλα» πρόσθεσε. 

Για την αξιολόγηση

Ερωτηθείς για την πορεία της αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ελληνική κυβέρνηση κατά γενική ομολογία των ευρωπαίων έχει τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της. Η Ελλάδα θα κάνει ακριβώς όσα συμφωνήσαμε. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. 

Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για το εάν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα ή άλλους σκοπούς, εάν θέλουν να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα. Πολύ σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν, κατέληξε ο πρωθυπουργός, σε μια σαφή αναφορά στη στάση του ΔΝΤ.