«Τα νέα είναι καλά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για τη συμφωνία που επετεύχθη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για το Μακεδονικό.

Ads

«Ήρθα λίγο ξαφνικά, τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και κινείται στην εθνική γραμμή που έχει υιοθετηθεί επί δύο δεκαετίες, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε:

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Ειναι θετική εξέλιξη».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η  συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. Άρα θα πρεπει στο εξής η συμφωνία αυτή, που είναι καλή συμφωνία και θετική εξέλιξη και για τη χώρα και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες».

Ads

«Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά θα ενημερώσω τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο της βουλής, ώστε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να γίνει με βάση το άρθο 149 του κανονισμού ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία. Χρέος η νηφαλιότητα για μία συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας  για την Ευρώπη».