Στο πλευρό των δημιουργών στον αγώνα που δίνουν για την αυτοδιαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να κωλυσιεργεί, ενώ από την πλευρά της η Μαίρη Φασουλάκη, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΥΕΔ και μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΜ τόνισε πως «αν δεν υπήρχε η ρύθμιση – γέφυρα από την προηγούμενη κυβέρνηση ουσιαστικά σήμερα δεν θα υπήρχαμε», επισημαίνοντας ότι διεθνής πρακτική είναι οι αυτοδιαχειριζόμενοι και αυτοδιοικούμενοι από τους καλλιτέχνες οργανισμοί διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Ads

«Έπρεπε να γίνει χθες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) και της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων), αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, του αυτοδιοικούμενου οργανισμού συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και τη μεταφορά σε αυτήν της συνολικής δραστηριότητας του μεταβατικού σχήματος της ΕΥΕΔ.

«Ξέρετε το θέμα αυτό με είχε απασχολήσει προσωπικά. Όταν έσκασε η φούσκα της ΑΕΠΙ και βρέθηκαν χιλιάδες δημιουργοί χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να έχουν απολαβές από τα δικαιώματά τους» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, όπου όπως σημείωσε «βάλαμε το νερό στο αυλάκι , δημιουργήσαμε έναν ενδιάμεσο φορέα με την προοπτική να φθάσουμε στην θέση να περάσουν τα δικαιώματα αποκλειστικά στους δημιουργούς και να έχουν την δυνατότητα οι δημιουργοί να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τα διαχειριστούν».

«Αν δεν υπήρχε η ρύθμιση – γέφυρα από την προηγούμενη κυβέρνηση ουσιαστικά σήμερα δεν θα υπήρχαμε» τόνισε η Μαίρη Φασουλάκη, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΥΕΔ και μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΜ, επισημαίνοντας ότι διεθνής πρακτική είναι οι αυτοδιαχειριζόμενοι και αυτοδιοικούμενοι από τους καλλιτέχνες οργανισμοί διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα των δημιουργών και κάλεσε και τα άλλα κόμματα να στηρίξουν τις θέσεις τους γιατί όπως επεσήμανε «ο πολιτισμός δεν έχει χρώματα. Οι δημιουργοί και οι συνθέτες, το ελληνικό τραγούδι είναι στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού μας, και πρέπει να στηριχθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα χωρίς διακρίσεις».

Από την πλευρά του ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, που είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΥΕΔ, αφού ευχαρίστησε για την στήριξη, ζήτησε «να είναι συνολική η μεταβίβαση από τον κρατικό φορέα στον φορέα των καλλιτεχνών που ψηφίστηκε παμψηφεί από δύο συνελεύσεις να δημιουργήσουμε τον δικό μας οργανισμό. Την ΕΔΕΜ.»

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να εξηγήσουν και στην κοινή γνώμη και στην κυβέρνηση ότι είναι μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί και από εκεί και πέρα «πρέπει να είστε εσείς που μέσα από τις δικές σας διαδικασίες συλλογικές θα αποφασίσετε πως θα διαχειριστείτε αυτό που σας ανήκει».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΕΥΕΔ και την ΕΔΕΜ χαρακτήρισαν οξύμωρο το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού τους ζήτησε μελέτη βιωσιμότητας από τους καλλιτέχνες, αφού τα στοιχεία για το πλάνο βιωσιμότητας υπήρχαν στο υπουργείο.

Τέλος, η Άλκηστις Τσίκλου από την ΕΔΕΜ ανέφερε ότι υπάρχουν πολυεθνικοί εκδότες που έχουν στηρίξει την ΕΥΕΔ από την αρχή και είναι και ιδρυτικά μέλη της ΕΔΕΜ, «οπότε μιλάμε για χιλιάδες δημιουργούς-μέλη της ΕΔΕΜ αυτή τη στιγμή και όχι μόνο Έλληνες, οι οποίοι επίσης ζητούν την άμεση αδειοδότηση και την άμεση μεταφορά των δραστηριοτήτων στον νέο οργανισμό, όπως έχει ψηφιστεί».