«Οι ευρωεκλογές αποτελούν έναν κίνδυνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μία ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό σύστημα να επαναισορροπήσει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ads

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός μοιάζει σαν να τρέχει μόνος του σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και παρόλα αυτά κινδυνεύει να έρθει δεύτερος», τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μία ευκαιρία.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, το διακύβευμα των ευρωεκλογών «είναι να επαναισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Να έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα είναι σε θέση διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση στον επόμενο γύρο των εθνικών εκλογών. Να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις δικές της επιλογές. Με καθυστέρηση ενός χρόνου έχει φθορά για υποκλοπές, Τέμπη, σοβαρότατες παραβιάσεις του κράτους δίκαιου, για διαφθορά».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η εικόνα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο, και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος. Αυτό οφείλει να το αξιοποιήσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση και θα είναι προς όφελος του πολιτικού συστήματος διότι θα επαναισορροπήσει».

Ads

«Σε αυτές τις ευρωεκλογές κινδυνεύουμε να έχουμε μία εικόνα φοιτητικών εκλογών που όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα λένε ότι έχουν κερδίσει. Πολλές φορές όταν έχεις αίσθηση ότι δεν έχεις κίνδυνο, έχεις το χρονόμετρο ως δρομέας. Θα καταγράψεις ένα ποσοστό. Αν το ποσοστό που θα καταγράψει ο κύριος Μητσοτάκη είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως του ποσοστού των άλλων κομμάτων, θα έχει πρόβλημα. Το να θεωρείς ότι είσαι μόνος σου σου δίνει μεγαλύτερη αλαζονεία από όση εκ φύσεως διαθέτει ο κύριος Μητσοτάκης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Είναι ένας κίνδυνος για τον κύριο Μητσοτάκη αλλά μία ευκαιρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το πολιτικό σύστημα να επαναισορροπήσει».

Όσον αφορά το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Έχουμε σε όλη την Ευρώπη μία αξιοπρόσεκτη και θα έλεγα επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Έχουμε δυστυχώς μάχες όχι ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά, την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το διακύβευμα των εκλογών είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων ή και η δυνατότητα να πρώτα ακροδεξιά κόμματα. Στη Γαλλία έχει προεξοφληθεί η νίκη της Λεπέν με πολύ μεγάλη διαφορά, το AfD στη Γερμανία πάει να πιάσει ένα ποσοστό πάνω από 20%, στην Ιταλία είναι πρώτη η Μελόνι, ακόμα και στην Πορτογαλία στις εθνικές εκλογές που δεν είχαμε ποτέ ακροδεξιά, είδαμε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά κοντά στο 178%-18% ενός ακροδεξιού κόμματος, Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό».

Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε επίπεδο μακροοικονομικών επιλογών, έχουμε θετικά μεγέθη. Οι προϋποθέσεις βεβαίως είχαν τεθεί στην περίοδο της διακυβέρνησης 2015-2019 όπου ανακτήσαμε πρόσβαση στις αγορές, ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, φτιάξαμε ένα μαξιλάρι ασφάλειας, επανήλθαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ρυθμίσαμε το χρέος. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά, σήμερα δεν θα είχαμε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Έκπληξη θα ήταν τα βραχυπρόθεσμα μακροοικονομικά μεγέθη να μην είναι θετικά.

Εκφράζω την ανησυχία μου σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα να έχει διατηρήσιμα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Αν αναλύσετε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των θετικών αναπτυξιακών ρυθμών του τελευταίου διαστήματος, περίπου το 70% του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση. Έχουμε μια σημαντική μείωση των επενδύσεων κατά 0,5%, έχουμε μια σημαντική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων από 7,5 δις. το 2022 σε 4,6 δις.το 2023, οι μισές εκ των οποίων οφείλονται στην κατοικία και έχουμε το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Αυτά όλα πρέπει να μας προβληματίσουν. Πολλά από αυτά μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτοί οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται με δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία».