Την προκήρυξη εκλογών υπονόησε ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για τη συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης στην Ολομέλεια της Βουλής. «Μην θέτετε τέτοια αιτήματα γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος στην τοποθέτηση του είχε πει «κάντε εκλογές και η ΝΔ θα σας βοηθήσει να αποδράσετε».

Ads

Για μία επώδυνη «επιλογή ευθύνης» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. «Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές μας επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, η συμφωνία αυτή ήταν για εμάς μια αναγκαστική επιλογή. Το πραγματικό δίλημμα που μας τέθηκε ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή», συνέχισε. «Δεν μετανιώνω για τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Έδωσε επίσης προτεραιότητα στο να ξεκινήσει η μάχη για να αντισταθμιστούν τα όσα επώδυνα φέρνει αυτή η συμφωνία.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε με τη συγκρότηση της κυβέρνησης κι ανοίγει ένα νέο τοπίο. Κάνοντας τον απολογισμό της πορείας από τις εκλογές ως τη συμφωνία, είπε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό.

«Εφόσον οι μόνοι πραγματικοί μοναδικοί δανειστές μας επέλεξαν αυτή τη στάση η συμφωνία ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή», είπε. «Το πραγματικό δίλημμα δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Ηταν Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή, όπως εξακολουθεί να επιμένει ο Σόιμπλε που βάζει εμπόδια στην συμφωνία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Πήραμε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε ένα βήμα πίσω βγαίνοντας όμως όρθιοι από το λάκκο των λεόντων», σημείωσε.

Ads

Όπως είπε η απόφαση για τη συμφωνία ελήφθη για να προστατευτεί ο κόσμος της εργασίας και όσοι είχαν τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και για να μην επωφεληθούν όσοι έσπευσαν να πάρουν τα χρήματά τους εκτός της χώρας. «Δεν μετανιώνω για το ότι πάλεψα, αλλά ούτε και για το ότι έκανα τον συμβιβασμό για να μην χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου», είπε από το βήμα της Βουλής.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα εναλλακτικών, είπε πως ζήτησε από τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ να του προτείνουν λύσεις. «Η κυβέρνηση δεν είχε εντολή για έξοδο από το ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας όσους έλεγαν ότι αυτό ήταν το διακύβευμα του δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά στα όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με αυτή τη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν είναι αμελητέο το ρήγμα που ανοίξαμε στην Ευρώπη».«Δεν θριαμβολογούμε, αλλά ούτε και θρηνούμε για τη συμφωνία», είπε απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. «Αν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο ας μας πει ποιος», σημείωσε με νόημα.

«Μην θέτετε από το βήμα της Βουλής θέμα εκλογών γιατί κάποιες φορές οι ευχές πραγματοποιούνται», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο αίτημα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός το πολιτικό τοπίο και αν θέλει να προκηρύξει εκλογές. «Η ευχή σας τελευταία φορά αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί», προσέθεσε.

Ζήτησε τέλος από τους βουλευτές του να μην δώσουν το πάτημα σε ακραίους κύκλους να τορπιλίσουν τη συμφωνία οδηγώντας τη χώρα σε δάνεια-γέφυρα.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: