Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε, πρόσφατα, στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη. Τον περασμένο Ιούνιο ήταν, μάλιστα, καλεσμένος της Σταματίνας Τσιμτσιλή. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας «έριξε» το twitter, με τη συμμετοχή του στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Καλύτερα δεν γίνεται». 

Ads

Η παρουσία των πολιτικών αρχηγών -και δη των επικεφαλής των κομμάτων που διεκδικούν την διακυβέρνηση- σε ψυχαγωγικές εκπομπές δεν είναι, πλέον, ταμπού. Η πολιτική επικοινωνία – στις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές δημοκρατίες – περνά μέσα από ψυχαγωγικά προγράμματα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η εικόνα ενός υποψηφίου πρωθυπουργού ή προέδρου να περιγράφει οικογενειακές στιγμές, να παραδέχεται τα λάθη του στις σχέσεις με τα παιδιά του ή να εξιστορεί το πρόβλημα υγείας ενός στενού ανθρώπου, αγγίζει χορδές και βοηθά στην καλλιέργεια ενός προσιτού προφίλ. 

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, χθες, στο πλατό του «Happy day» αποσκοπούσε στην ουσιαστικότερη επαφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ένα (τηλεοπτικό) κοινό που δεν παρακολουθεί στενά τα πολιτικά δρώμενα.

Οι ιστορίες με τους χάκερ γιους του – που ξήλωσαν την τηλεόραση από το σπίτι – θεωρούνται ως το αλατοπίπερο στα βασικά ζητήματα που ήθελε να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του έβγαλε τη χώρα απ’ τα μνημόνια και ρύθμισε το χρέος και εστίασε στη διάψευση των προσδοκιών της μεσαίας τάξης από το σύστημα Μητσοτάκη. Το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου, αδιαφορώντας για τα μειδιάματα που προκλήθηκαν μόλις έγινε γνωστή η παρουσία Τσίπρα στο «Happy Day», έχει προαναγγείλει την παρουσία Τσίπρα και σε άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές. 

Ads

Θεωρεί ότι το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -έστω με τη συνοδεία των οικογενειακών ιστοριών – θα προσελκύσει ένα κοινό που, ενδεχομένως, είναι πιο ευάλωτο στην κινδυνολογία του Κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών αλλά των νοικοκυριών. Κατέστησε δε σαφές δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να είναι βάλει τους όρους του. 

Οι συνέπειες του σχεδίου «Δήμητρα»

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στον απόηχο του σχεδίου «Δήμητρα» που προτάσσει ο Γιάνης Βαρουφάκης και έχει εξελιχθεί σε βασικό όπλο για τη Ν.Δ. προκειμένου να τορπιλίσει το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Οι θέσεις του Μερα25 προκαλούν άλλωστε, εξ αντανακλάσεως, σοβαρό πλήγμα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι μάλιστα, στην Κουμουνδούρου, εκτιμούν ότι ο κ. Βαρουφάκης δίνει δημοσκοπικούς πόντους στη Ν.Δ.. Κυρίως, όμως, αναρωτιούνται για την χρονική στιγμή που το Μερα25 επαναφέρει αυτές τις αμφιλεγόμενες προτάσεις…