Τη συνάντηση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Αριστεράς, της Οικολογίας, των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να αποτραπεί ο κίνδυνος της ακροδεξιάς και η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, που ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά, πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος(SPD) στο Βερολίνο και υπογράμμισε πως επιτυχία για την Αριστερά δεν είναι μόνον η έξοδος από τα μνημόνια αλλά η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σχετικά με τη συνεργασία των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς, και σε ότι αφορά την Ελλάδα παρατήρησε πως δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα, καθώς, όπως είπε, η Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας επιδίδεται σε ένα μονομέτωπο αγώνα ενάντια σε αριστερές επιλογές και μάλιστα σε πρωτοβουλίες ιστορικού χαρακτήρα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε σε πάνελ του συνεδρίου του SPD το οποίο διηύθυνε η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Νάλες, και έτερος ομιλητής ήταν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Στην εισαγωγή της η κ. Νάλες είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ γνωστός στη Γερμανία και παρατήρησε: “Σε αντίθεση με άλλους, τον εκτιμούμε αφάνταστα και προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας υπέρ της Ελλάδας. Για τη δουλειά της κυβέρνησης Τσίπρα μίλησε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας για τη συμπαράστασή του και αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Επίσης, ευχαρίστησε την κ. Νάλες, τον Γερμανό πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, και άλλους από όλο τον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για τη στήριξη τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το κοινό χειροκρότησε θερμά όσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση για συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, στη Συμφωνία των Πρεσπών, στη μάχη των ευρωεκλογών, στην ανάγκη να αποτραπεί η επέλαση της ακροδεξιάς και σε άλλα σημεία, όπως και στο τέλος της ομιλίας του.
“Οι επόμενες ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο είναι εξαιρετικά κρίσιμες όχι μόνο για την Αριστερά και το μέλλον των κομμάτων μας, είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης“, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Διότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο κίνδυνο. Η άνοδος των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού, της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, του ακροδεξιού λαϊκισμού, θα διαμορφώσουν συσχετισμούς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα απειλήσουν ακόμα και την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλουμε να θέσουμε τις προτεραιότητες των στόχων μας σε αυτή τη μεγάλη εκλογική μάχη. Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική, μια Ευρώπη κοινωνική και οικολογική που θα προστατεύει και θα προωθεί τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών μας”
Όπως τόνισε: “Το κρίσιμο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι το εξής: Η θα βαδίσουμε όλοι μαζί γι αυτή την Ευρώπη στα βήματα του Βίλλυ Μπραντ ή θα εγκαταλείψουμε την Ευρώπη στους ακροδεξιούς καταστροφείς της. Ή θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας ή θα την εγκαταλείψουμε στη μοίρα και στη διάλυση της. Εγώ σας προτείνω και σας ζητώ να συνεργαστούμε, να αφήσουμε στην άκρη τις υπαρκτές διαφορές μας που έτσι κι αλλιώς φαίνονται μικρές μπροστά στους μεγάλους κινδύνους. Προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν άλλον, πέραν από όσους βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα, αλλά και σε όσους αναφέρθηκα, που θα μπορούσε να υψώσει ανάστημα απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς, αλλά και απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά”.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως το παράδειγμα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι δυστυχώς, παράδειγμα προς αποφυγή, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, διότι, όπως είπε, “διεξάγει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά, αρνούμενη να συναινέσει ακόμα και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είναι σημαία για τον προοδευτικό χώρο”. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η συνάντηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θα τεθεί ως ζήτημα από τα κάτω, από τη βάση. “Είτε το θέλουμε είτε όχι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και των προοδευτικών ανθρώπων θα έρθει από τα κάτω και θα έρθει κάποια στιγμή και ως αναγκαιότητα για τις πολιτικές ηγεσίες. Κι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα και στη Γερμανία, σε ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά.
“Η Σοσιαλδημοκρατία όσο και η Αριστερά, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αριστερές, σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές δυνάμεις, οφείλουν σήμερα να συνειδητοποιήσουν ότι το κοινό μας σπίτι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο και άρα οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, οφείλουμε να συναντηθούμε προκειμένου να σώσουμε το σπίτι μας που βρίσκεται σε κίνδυνο”, επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Χρειάζεται και μια στρατηγική για να μπορέσεις να ανακόψεις την επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Χρειάζεται, όμως, και αυτοκριτική από όλους μας. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας”.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την πΓΔΜ, “μια συμφωνία ιστορική για τα Βαλκάνια”, όπως είπε και εξήγησε: “Είναι η πρώτη φορά από την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας που μια διαφορά επιλύεται με μια αποφασιστική ήττα του εθνικισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ότι όλες οι άλλες διαφορές στην περιοχή μας λύθηκαν με αίμα και δάκρυα. Κάναμε αυτή την επιλογή γνωρίζοντας ασφαλώς το πολιτικό κόστος που θα είχε σε συγκεκριμένα ακροατήρια. Δεν φοβηθήκαμε όμως να το αναλάβουμε. Το ίδιο κάναμε και με την ιστορική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων της εκκλησίας και τον διαχωρισμό των ρόλων της εκκλησίας και του κράτους”.
“Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί“, είπε ο κ. Τσίπρας και προς την κατεύθυνση πρότεινε: Να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση, πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ένα συνεκτικό πρόγραμμα, στοχευμένο και εφαρμόσιμο. Μια νέα χάρτα δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, της νέας γενιάς”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές και αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική. Παράλληλα σημείωσε πως η αριστερά δείχνει ότι χάνει την κοινωνική της βάση σε όλη την Ευρώπη. “Και όχι μόνον αυτό. Το χειρότερο είναι ότι το κενό αυτό το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν, τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε, λοιπόν, χρέος να αντιμετωπίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε, να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη για τη Ευρώπη και για τις κοινωνίες μας, να γίνει πραγματικότητα. Είναι επικίνδυνο όχι για τα κόμματα μας, είναι επικίνδυνο για τις κοινωνίες της Ευρώπης, για τις κοινές μας αξίες“, τόνισε.
Συνεχίζοντας τόνισε πως “ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά. Χωρίς αλόγιστες σπατάλες αλλά επενδύοντας ουσιαστικά, στους τομείς εκείνους που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία”.
Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: “Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται”. “Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού“, επισήμανε και συνέχισε: “Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν να δύσκολο συμβιβασμό“.
“Δεν χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών. Και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο”.
“Αυτό το καταφέραμε έχοντας ταυτόχρονα μειώσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, έχοντας πετύχει την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι. Έχοντας θεσπίσει το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Έχοντας στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος, Έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εγγυάται ένα βιώσιμο και δίκαιου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έχοντας επαναφέρει τη κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δεν είχαν δασκάλους μέχρι τη μέση της χρονιάς και αντί για βιβλία έκαναν μαθήματα με φωτοτυπίες”.
“Αυτή είναι η δική μας επιτυχία”, υπογράμμισε και συνέχισε: “Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους. Άρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική”.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >