«Θα έχουμε εξελίξεις στην πολιτική ζωή. Τα ακραία οικονομικά μέτρα που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής έντασης, κοινωνικής όξυνσης και ανατρέπουν τους κοινωνικούς συσχετισμούς, αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν και εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΝΕΤ, και υπογράμμισε: «Η νέα μεταπολίτευση θέλει και νέα υλικά για να προχωρήσει. Δεν μπορούν να προσπαθούν να ηγηθούν της νέας μεταπολίτευσης με τα παλιά υλικά. Ούτε κι αυτοί ούτε και ορισμένοι εκπρόσωποι του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού που τζιράρισαν κερδοσκοπώντας το δημόσιο πλούτο και γίνονται τιμητές».

Ads

«Θα έχουμε εξελίξεις στην πολιτική ζωή. Τα ακραία οικονομικά μέτρα που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής έντασης, κοινωνικής όξυνσης και ανατρέπουν τους κοινωνικούς συσχετισμούς, αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν και εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Προχθές λοιπόν είχαμε μια νέα έκφραση των κοινωνικών συσχετισμών, γιατί είχαμε -και δεν πρέπει να περνάει στα ψιλά αυτό- τη μεγαλύτερη από τη μεταπολίτευση και μετά παρουσία του λαϊκού παράγοντα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας., τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, με ένα και συγκεκριμένο αίτημα να μην περάσει αυτή η πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς, το μέλλον των εργαζόμενων της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια. Άρα λοιπόν διαμορφώνεται μια νέα κοινωνική πλειοψηφία και από χθες το βράδυ στη Βουλή είχαμε και μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τρικέφαλη: Παπανδρέου, Μπακογιάννη, Καρατζαφέρης. Αυτοί οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την διαγραφή της κυρίας Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και αυτές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Η πρώτη ήταν προαναγγελθείσα θα έλεγα, σε σχέση με τη στάση της κας Μπακογιάννη. Κάποιοι το περίμεναν καιρό. Το δεύτερο δεν είχε προαναγγελθεί, αιφνιδίασε πολλούς, όχι όμως όλους όσους γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τις έντονες κοινωνικές πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν είναι ότι πιέζονται, είναι ότι βρίσκονται σε μια κρίση συνείδησης, γιατί με άλλο πρόγραμμα εξελέγησαν, άλλη λαϊκή εντολή πήραν και αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ένα μεγάλο μέτωπο δυνάμεων που αντιπαρατίθεται σ΄ αυτές τις επιλογές. Άρα λοιπόν, υπό μία έννοια, κι αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί αφύσικη. Αφύσικο θα ήταν να περάσουν αυτά τα σκληρά, βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση»

«Η λύση είναι να σβήσουμε τη φωτιά και η φωτιά δεν σβήνεται με υφεσιακή πολιτική. Με μια πολιτική που στεγνώνει την αγορά, με μια πολιτική που πάει την ανεργία στο 30%, την ύφεση στο μείον 5%. Αυτά λένε οι προβλέψεις, όχι οι δικές μας, οι επίσημες προβλέψεις. Η Deutsche Banκ, οι Financial Times τα γράφουν, ότι μέχρι το 2014 θα έχουμε μείωση του εισοδήματος 5 μονάδες.. Αν αύριο το πρωί έρχονταν οι πιστωτές μας και έλεγαν, σας τα χαρίζουμε τα χρέη, μ΄ αυτά τα μέτρα κι αυτή την πολιτική θα είχαμε διέξοδο; Με μείον 5% ύφεση και ανεργία στο 30%; Δεν θα είχαμε διέξοδο. Άρα, για να σβήσει κανείς τη φωτιά, πρέπει κανείς να παρακάμψει αυτούς που μας λένε πέστε από το παράθυρο και να πάρει τη μάνικα την πυροσβεστική και να σβήσει τη φωτιά. Δηλαδή πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας, μεσομακροπρόθεσμο, τόνωση της ενεργούς ζήτησης, όχι μειώσεις του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά τόνωση των μισθών εκείνων που μπορούν να καταναλώσουν αμέσως για να υπάρξει κίνηση στην αγορά και κατανάλωση, ενίσχυση της…» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ για τα τραγικά γεγονότα της οδού Σταδίου, την Τετάρτη, είπε:

Ads

«Ο πόλεμος αυτός είχε τρεις νεκρούς αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό αποτελεί μια; Εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω σε τρεις συνανθρώπους μας που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Επιτρέψτε μου όμως να κάνω κάποια σχόλια γι αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός. Οι Έλληνες εργαζόμενοι από προχθές δεν θρηνούν μόνο για το μισθό τους και για την αξιοπρέπεια της ζωής τους που χάνουν αλλά και για τρεις συναδέλφους τους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν, γιατί εξ όσων γνωρίζουμε τους απαγορεύτηκε, τους είπαν ή έρχεστε αύριο που είναι απεργία στη δουλειά ή μεθαύριο δεν έρχεστε, τρεις εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βγουν από το κτίριο γιατί όπως γνωρίζουμε το κτίριο αυτό δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφάλειας, τρεις εργαζόμενους οι οποίοι αδίκως έχασαν τη ζωή τους επειδή βεβαίως κάποιοι -και θα φτάσω σ΄ αυτό δεν το παρακάμπτω- χρησιμοποιούν την τυφλή βία είτε για να προβοκάρουν είτε γιατί πιστεύουν ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο μπορούν να ευνοήσουν κάποιες δικές τους επιδιώξεις στον κυνισμό ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Στη χώρα μας, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας ζει ταραγμένες περιόδους, την τυφλή βία, τη βία γενικά δεν την επέλεγε ποτέ ο λαός., δεν την επέλεγαν ποτέ οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις που ήθελαν μια διέξοδο. Ήταν επιλογή των πιο ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της χώρας, που ήθελαν εκτροπή, που ήθελαν να στήσουν προβοκάτσιες που ήθελαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του καθεστώτος, όποτε το καθεστώς έμοιαζε αδύναμο. Και σήμερα το καθεστώς μοιάζει αδύναμο. Θέλω να πω και να στείλω κι ένα μήνυμα στον κόσμο να είναι έτοιμος να δει στο άμεσο μέλλον και προβοκάτσιες και τέτοιου είδους συμπεριφορές και να είναι έτοιμος και να τις αντιμετωπίσει».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τί ακριβώς εννοεί λέγοντας καθεστώς, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Εννοώ τον κοινωνικοπολιτικό συνασπισμό εξουσίας της μεταπολίτευσης, του μεταπολιτευτικού κύκλου που μας κυβερνά 35 χρόνια τώρα και που είναι σε πλήρη απαξίωση από την κοινωνία και από τους πολίτες. Εννοώ τα κόμματα εξουσίας και το πολιτικό σύστημα. Και μέσα στο φόβο και την αγωνία του προσπαθεί να σταθεί γενικεύοντας την κριτική σε όλους τους πολιτικούς, σε όλο το πολιτικό σύστημα για να αποποιηθεί τις ευθύνες. Εννοώ τους δύο απαξιωμένους εκφραστές αυτού του συστήματος, τα δυο κόμματα εξουσίας, που χθες στη Βουλή έστησαν ένα θέατρο για να αντιπαρατεθούν για το ποιος από τους δύο έκλεψε περισσότερο, λεηλάτησε περισσότερο το δημόσιο πλούτο. Τους είδατε χθες. Ο ένας θυμήθηκε τις κουρτίνες των υπουργών και ο άλλος θυμήθηκε το Χρηματιστήριο και.. Αυτή ήταν η αντιπαράθεσή τους χθες Και διερωτήθηκα από το βήμα της Βουλής σε ποιον, σε ποιον απ΄ όλους αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν στο δρόμο προχθές, νέους ανθρώπους, γέρους, μεσήλικες, νέα παιδιά που βλέπουν ότι έχον ένα και δύο πτυχία και δεν μπορούν να μείνουν σ΄ αυτή τη χώρα και ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν τη δυνατότητα να εξασκήσουν την επιστήμη τους. Σε ποιον έχουν να απαντήσουν κάτι.

Η νέα μεταπολίτευση θέλει και νέα υλικά για να προχωρήσει. Δεν μπορούν να προσπαθούν να ηγηθούν της νέας μεταπολίτευσης με τα παλιά υλικά. Ούτε κι αυτοί ούτε και ορισμένοι εκπρόσωποι του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού που τζιράρισαν κερδοσκοπώντας το δημόσιο πλούτο και γίνονται τιμητές.

Και υψώνω τον τόνο της φωνής μου γιατί εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια μεγάλη συκοφάντηση, κατασυκοφάντηση των αγώνων του λαϊκού κινήματος και ιδίως της Αριστεράς. Και το βλέπουμε αυτό. Λες και η Αριστερά ευθύνεται. Κυβέρνησε η Αριστερά 35 χρόνια τώρα για να ευθύνεται; Και το βλέπουμε αυτό και στις προθέσεις τους. Βεβαίως σχεδιάζουν δίχως τον ξενοδόχο. Που είναι ο λαϊκός παράγοντα ς και η κοινωνία, αλλά οι προθέσεις τους είναι να προχωρήσουν σε αλλαγές, ενδεχομένως και συνταγματικού χαρακτήρα, που θα περιορίζουν την έκφραση των κοινωνικών και πολτικών δυνάμεων, που θα βάζουν την Αριστερά στη γωνία. Αναφέρομαι στο νέο εκλογικό νόμο που ξαφνικά θυμήθηκε ο Πρωθυπουργός μετά απ΄ αυτή τη λαίλαπα που έφερε χθες και ψήφισα μαζί με την κα Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη να προχωρήσει. Σε προτάσεις που θέλουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της απαξίωσης της πολιτικής ζωής με τεχνητό τρόπο για να μειώσουν τη δυναμική ενδεχομένως των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων, όπως να πάμε από τους 300 στους 200 βουλευτές, λες και εκεί θα λυθεί το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος».
«Όταν κάποιες κοινωνικές ομάδες αισθάνονται ασφυξία, θα φτάσουν και στο σημείο να εκφράσουν αυτή την ασφυξία τους με εκρήξεις και άρα δεν μπορούμε να ταυτίζουμε και να βάζουμε σε ίδια μοίρα.. γιατί είδα προχθές και ένα δελτίο ενός τηλεοπτικού σταθμού που έβαζε στην ίδια ζυγαριά την ακραία τυφλή επίθεση βίας στο κατάστημα της Μarfin με την είσοδο στην ΕΡΤ, οργανωμένη όμως και με αίτημα συγκεκριμένο, δώστε μας πέντε λεπτά από το χρόνο σας να πούμε τις απόψεις μας. Δεν είναι στην ίδια μοίρα. Δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια αυτό που έκαναν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί
» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφορικά με την κίνηση διαμαρτυρίας των αδιόριστων εκπαιδευτικών στην ΕΡΤ.