Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο των ξεχωριστών επαφών του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Πάνο Καμμένο. Όλοι τους εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Ads

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως ως διεθνές πρόβλημα το κυπριακό εξαρτάται από τη βούληση του κρίσιμου παράγοντα που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, που είναι η Τουρκία. Άρα, τόνισε, οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι στραμμένες πάντοτε προς την κατεύθυνση αυτή.

image
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη πως η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού: «Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της ιστορίας και της γεωγραφίας, είμαστε δυο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, έχουμε κι ένα κράτος-μέλος εν λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα κράτος – μέλος του ΟΗΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Τέλος τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια, ως πολιτική οντότητα και ως θεσμικό οργανισμό.

Η λύση στο Κυπριακό, το οποίο είναι πρωτίστως ζήτημα «εισβολής και κατοχής» εδώ και 40 χρόνια, πρέπει να δοθεί στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως η λύση στο Κυπριακό πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο της δικοινωτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Ads

image

Ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, εξέφρασε την ανησυχία του για την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής και  της τουρκικής πλευράς στους τελευταίους δύο γύρους διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.Όπως ανέφερε, κατά τις επαφές δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις, ούτε καν καταγραφή των συγκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφερόμενος στη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και την ανατολική Ευρώπη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στην κατάσταση στη Γάζα, η οποία, όπως είπε, παίρνει χαρακτήρα «γενοκτονίας».

«Όσο συνεχίζεται η τούρκικη αδιαλλαξία και επιθετικότητα, τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το περίφημο “κοινοτικό κεκτημένο” βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του Κυπριακού, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερο και μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στην περιοχή δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις» σημείωσε από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

image
 
Τόνισε ότι το Κυπριακό παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται ενώ επανέλαβε ότι «το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».
 
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σχολίασε ότι «η τρίτη φάση φαίνεται να καθυστερεί εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων». Έθεσε δε τρία θέματα στον Νίκο Αναστασιάδη, που αφορούν: την απόδοση στη Βουλή της Κύπρου των αρχείων του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, την υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που θέλει να πάρει κατά της Ρωσίας, η ΕΕ.

image
 
Ο  Πάνος Καμμένος σχολίασε ότι η πρόταση Αναστασιάδη, για την τρίτη φάση, δηλαδή την δημιουργία ενός τριστήλου στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται εκείνα που συμφωνήθηκαν, εκείνα που είναι προς συζήτηση και εκείνα που αποκλείονται, είναι μια σωστή λύση που έχει υποχρέωση η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί.
 
Την αναγκαιότητα μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό που θα εξασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία και κρατική οντότητα της Κύπρου και που θα έχει σαφώς ευρωπαϊκό πρόσημο, επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά την ημίωρη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

image

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι η αναζητούμενη λύση θα πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα της κατοχής και θα αίρει τον τεμαχισμό της Κύπρου, ενώ θα διασφαλίζει ενιαία διεθνή ταυτότητα και υπηκοότητα. Ο ίδιος απέδωσε στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς τις δυσκολίες που υπάρχουν για την πορεία των ενδοκοινοτικών συνομιλιών.