Ιστορικό χρέος χαρακτήρισε τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 69 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη Χρυσή Αυγή αλλά και όσους «δεν αντιλαμβάνονται» την ανάγκη επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου «για την προστασία της κοινωνίας από τους νεόκοπους νοσταλγούς των ναζί».

Ads

«Συμπληρώνονται σήμερα 69 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο. Μια μαύρη επέτειος που μας υπενθυμίζει πόσο φρικιαστική ήταν και είναι η ιδεολογία του ναζισμού και πόσο ηρωικός υπήρξε ο λαός μας στην προσπάθεια του να διεκδικήσει, να κατακτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και να χαρίσει σε όλους τους λαούς της Ευρώπης το δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι από το φασισμό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως σήμερα έχουμε όλοι χρέος να υψώσουμε μια ασπίδα προστασίας στην ιστορική μνήμη αλλά και στη δημοκρατία που απειλείται από τους νεόκοπους νοσταλγούς των ναζί και από τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας μας.
 
«Αναρωτιέται όμως κανείς πώς είναι δυνατόν κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατέψουμε την κοινωνία από τους νοσταλγούς των ναζί που, όταν δεν δολοφονούν και εκβιάζουν, κηρύττουν το μίσος ξεδιάντροπα στη Βουλή, αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα», σημείωσε, προσθέτοντας: «Αύριο θα αμφισβητήσουν το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τη θυσία του λαού μας, την ίδια την Εθνική Αντίσταση».
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων: «Επιπλέον η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει ότι ένα αίτημα πάγιο του λαού μας παραμένει ιστορικά αδικαίωτο. Οι πολεμικές επανορθώσεις αλλά και το κατοχικό δάνειο πρέπει να διεκδικηθούν. Είναι ιστορικό χρέος. Η ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε ένα άλλο Ολοκαύτωμα, το κοινωνικό».
 
«Δεν μπορεί κάποιοι να αναγνωρίζουν διεθνώς το χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες στο λαό μας και να μην διεκδικούν το χρέος που τρίτοι οφείλουν στον ελληνικό λαό. Και η μόνη δέσμευση, η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε απέναντι σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, είναι ότι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα έχει πρώτη προτεραιότητα να διεκδικήσει το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος, τις αποζημιώσεις και το Κατοχικό δάνειο. Ο λαός μας και η χώρα μας να σταματήσει να είναι επαίτης και να απαιτήσει αυτά που του ανήκουν, αυτά που δικαιούται από την Ιστορία», συμπλήρωσε.

Στον τόπο που έχει ποτιστεί με αίμα Ελλήνων από το ναζισμό, δεν χωράνε σβάστικες και ναζιστικοί χαιρετισμοί, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, επίσης από το Δίστομο, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιουνίου του 1944.

Από την πλευρά του, επίσης από το Δίστομο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε σε δήλωσή του: «Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και η κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων, το τσάκισμα των νεοναζιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης, άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία».

Ads

Μετά από σχετική πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην Ολομέλεια της Βουλής. Με τα υπόλοιπα κόμματα συμφώνησε και η Χρυσή Αυγή, ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς έκανε λόγο για επιλεκτική μεταχείριση των ιστορικών γεγονότων, λέγοντας πως υπάρχουν και άλλα ολοκαυτώματα όπως τα συμβάντα στην άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ανάμεσα σε άλλους, το Δίστομο επισκέφτηκαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, όπως και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.