Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open TV, και ερωτηθείς για το τι θα κάνει σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν πιστεύει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αλλά θα εκφράσει δημόσια, όπως δικαιούται, την αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας μάλιστα για τον Πάνο Καμμένο είπε πως «ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας» και πως «αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει». Σημείωσε πως μέχρι τώρα έχει δηλώσει πως δεν θα επιθυμεί να ανατρέψει την κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω», τόνισε. 

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν δεν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αλλάξει τη στάση του και αποσύρει την εμπιστοσύνη του, τότε ο πρωθυπουργός απάντησε πως προφανώς θα προσφύγει στη Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν κατατεθεί προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών. «Θα μετρηθούμε στη Βουλή», είπε, ωστόσο επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογράμμισε πως «τον λαό τον ενδιαφέρει να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε». 

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες , ότι θα πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί ο εταίρος μου δεν θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων μου. Λέω όμως ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης», επανέλαβε. Ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει νωρίτερα πως οι «εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά».

Ads

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ανοχής, δηλαδή μειοψηφίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Σύνταγμα είναι σαφές και ότι δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα μια τέτοια κυβέρνηση. «Είναι προφανές ότι όμως σε αυτή την εκδοχή – την θεωρώ απίθανη αυτή την εκδοχή – δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα αλλά πολιτικό πρόβλημα υπάρχει». Σε αυτή την εκδοχή, είπε, «θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε εκλογές, χωρίς να αφήσω στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναγγελθεί».

Ερωτηθείς για την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας του». Όπως είπε το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Σημείωσε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος η Συμφωνία να ανατραπεί από μια νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι, να αλλάξει. Παράλληλα η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα».

Όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει ζήτημα γλώσσας και εθνότητας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται για δύο ανύπαρκτα θέματα που αναδείχθηκε από την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαφοροποιηθεί και να αναζητήσει πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη. «Το μόνο που υπάρχει είναι επιθυμία του Μητσοτάκη να βρίσκει προσχήματα για να διαφοροποιηθεί και να κερδοσκοπίσει πολιτικά. Κι αν θέλετε, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος, αλλά όχι στα εθνικά θέματα», υπογράμμισε. 

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ο ίδιος «δεν βλέπει τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια». «Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή που ακολουθούμε, τότε άλλαζε θέση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ερωθείς γιατί δεν προηγήθηκε μια συνάντηση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με το Μακεδονικό, επισήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. «Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε. Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας», σημείωσε. «Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό», τόνισε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές», είπε και γι αυτόν τον λόγο δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, προκαλώντας τον, για μια ακόμη φορά, να την καταθέσει.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον χρόνο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως όλοι τα γνωρίζουμε όλα πλέον σχετικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας και η δημόσια συζήτηση «έχει εξαντληθεί». «Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. «Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα, και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς», υπογράμμισε.

Όταν η δημοσιογράφος επέμεινε για τον ακριβή χρόνο που θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα. Άμεσα, όπως είπε, θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής για να κινηθούν οι διαδικασίες. «Μέσα στον Ιανουάριο;», ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και αν θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Απολύτως ναι» απάντησε. Τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.

Για το σκάνδαλο Novartis

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του. «Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης», σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη. Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απάντησε πως σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του και παρατήρησε: Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι; Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, όμως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.

Για τα μέτρα ελάφρυνσης

«Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ότι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα. Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα φέρει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές», επισήμανε.

Ταξίδι στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζει το ταξίδι του στη Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν.

Το λάθος του… 

«Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου», απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση ποιο λάθος έχει κάνει στη μέχρι τώρα πρωθυπουργική θητεία του.

Για τη συνάντηση με τη Μέρκελ

Αναφορικά με την συνάντηση του με την Α. Μέρκελ, την Πέμπτη, στην Αθήνα και τις σχέσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει και ευθύνη αλλά και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. «Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός, όπως είπε, ότι «ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ αλλά και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην ΕΕ».

Σημείωσε ότι δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι τη στηρίζει, όπως «κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη». «Ήθελε καιρό να έρθει», είπε, «και θεώρησε σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα».

Ερωτηθείς εάν θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε: δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές όσοι τις κάνουν πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εξάλλου, χαρακτήρισε «ανοησία» αυτή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως μόνος του στόχος είναι να λέει λόγια για να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροατηρίου. «Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο εμένα κατηγορεί. Επιδεικνύει την πιο λαϊκιστική συμπεριφορά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε κρίσιμα εθνικά πράγματα», είπε.