Μήνυμα για τη διεκδίκηση των γερμανικώνν πολεμικών οφειλών έστειλε από τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 73 χρόνια από τη σφαγή του Κομμένου της Άρτας, ο πρωθυπουργός.

Ads

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα μέχρι τέλους, με σχέδιο στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση. Είναι μία πρωτοβουλία εθνικής σημασίας και θα πράξουμε ότι είναι απαραίτητο σε διπλωματικό  και νομιικό επίπεδο για να εκπληρωθεί αυτό το χρέος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έδωσε το παρών στο ετήσιο μνημόσυνο για τα 317 θύματα του ναζισμού στο Κομμένο.

«Αυτό το ιστορικό χρέος δεν είναι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλη την Ευρώπη, απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη», τόνισε.

Όπως είπε, αυτόν τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε σε όλα τα επίπεδα. «Όχι σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά με σχέδιο και χωρίς βιασύνη. Με επιστημονική τεκμηρίωση. Με επιμονή όπως απαιτείται για ένα ιστορικό αίτημα».

Ads

«Για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων η χώρας μας έχει για πρώτη φορά συντονισμένη στρατηγική με συντονισμό από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή που έχει βγάλει πόρισμα. Αυτό το πόρισμα θα το ακολουθήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έρχεται λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Πολεμικών Οφειλών, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα ξεπερνά τα 2698 δις. ευρώ και προτείνει διπλωματικά αλλά και δικαστική διεκδίκηση αν χρειαστεί. Δ

Διαβάστε επίσης: Όταν οι ναζί έκοψαν το νήμα της ζωής σε 317 άμαχους του Κομμένου