Συνέντευξη στην Corriere della Sera έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της οποίας καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναγνωρίσουν ότι οι πολιτικές της λιτότητας έχουν αποτύχει και προειδοποιεί πως ένα Grexit θα ήταν η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη. Παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν θα γίνει εις βάρος του ελληνικού λαού.

Ads

Όπως λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός τώρα βλέπουμε τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ευρώπη και τονίζει ότι θα πρέπει αυτή να αλλάξει για να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη. «Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί μία τόσο μικρή χώρα, τότε τι θα κάνει με την Ισπανία και την Ιταλία; Έχουμε υποφέρει περισσότερο απ όλους» λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας είναι αδιανόητο να είμαστε υποχρεωμένοι να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις και τις επιδοτήσεις που πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες. […] Να καταργήσουμε την επιδότηση για τη θέρμανση, ενώ άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο» λέει ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτές είναι προτάσεις που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί, γιατί θα αποτελεί πλήγμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης «στην οποία κάποιοι από εμάς εξακολουθούν να πιστεύουν με πάθος» -όπως είπε.

«Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων πέντε χρόνων στην Ελλάδα έχουν αποτύχει, διότι αυτό θα κόστιζε. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας διαρκούς κρίσης ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας», τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ads

Και προειδοποιεί:«το Grexit θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη». «Θέλουμε να βάλουμε οριστικό τέλος σε αυτή τη φρικιαστική συζήτηση για το Grexit που αντικατοπτρίζει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη», σημείωνε και συνεχίζει λέγοντας πως «εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, γρήγορα θα βρεθεί ο επόμενος. Εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση, το κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. Γι’ αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι με αυτό ενδεχόμενο δεν συμφωνεί κανένας».

Αναφέρεται, επίσης, στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στην οποία, εκτιμά πως θα γίνει απολογισμός της προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μία πλήρη πρόταση, περιλαμβανομένων και μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group και ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπει ούτε επιδιώκει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και καταλήγει σημειώνοντας.

«Δεν θα απογοητεύσουμε τους Έλληνες», καταλήγει στη συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός.