Απάντηση στις επιστημονικές αντιρρήσεις και την κριτική για το άνοιγμα των σχολείων επιχείρησε να δώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτηθείς σχετικά κατά την καθημερινή ενημέρωση. 

Ads

Με εμφανή την ενόχλησή του από αυτήν την κριτική, γεγονός που καταγράφηκε και στην αρχική τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «αυτό που με μαθηματική βεβαιότητα ισχύει είναι πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο». Και πρόσθεσε, πως «σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται συνέχεια και από την Κίνα και από τις ΗΠΑ και για αυτό προηγούνται στις προσπάθειες επανόδου της κοινωνίας σε μια κανονικότητα».

Σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι σαφές» ακόμη «το γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο». «Έχουμε σχετικές μελέτες που φαίνεται ότι δεν μεταδίδουν τον ιό, έχουμε όμως και άλλες μελέτες, όπως για παράδειγμα από τη Γερμανία, που δείχνουν πως μεταδίδουν περισσότερο από όσο πιστεύουμε. Έχουμε άλλη έρευνα που δείχνει πως νοσούν λιγότερο, αλλά συμμετέχουν περισσότερο στη μετάδοση. Θα το δούμε. Ούτε αποδεχόμαστε σαν γεγονός κάποια μελέτη, που δεν έχει αξιολογηθεί. Κάθε μελέτη αντιπροσωπεύει τα δεδομένα μιας χώρας, συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας ή της Γερμανίας».

Ειδικά για τη μελέτη στη Γερμανία είπε ότι «μιλάει για 16 μαθητές δημοτικού σχολείου». «Μπορείς με βάση 16 μαθητές  να πάρεις απόφαση για 1,4 εκ. μαθητές στην Ελλάδα; Αυτή η επιστημονική αβεβαιότητα πρέπει να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης και να τσακώνονται κάποιοι λέγοντας πως “κάνετε λάθος”, “δεν είναι σωστό”, “χειρίζεστε τα παιδιά με επικίνδυνο τρόπο”; Δεν νομίζω πως είναι έτσι».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα των σχολείων «γιατί κινδυνεύουν λιγότερο τα παιδιά», σημειώνοντας, ωστόσο, «αν και δεν είναι σίγουρο αν μεταδίδουν και λιγότερο». «Θα περιμένουμε περισσότερη έρευνα και θα παρακολουθήσουμε την επίπτωση που θα έχει αυτή η κίνηση στην πορεία της επιδημίας».

Ads

Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «πρέπει να πάρουμε μέτρα για το άνοιγμα της κοινωνίας». «Ένα από αυτά είναι το άνοιγμα των σχολείων. Με προσοχή και με παρακολούθηση. Με μέγιστη επιφύλαξη για την υγεία των παιδιών μας και όλων μας. Ακομη περισσότερο αν στο περιβάλλον των παιδιών υπάρχουν ευπαθείς ομάδες. Και σε αυτήν την περίπτωση είπαμε πως οι γονείς θα μπορούν να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση και τα παιδιά θα μπορούν να μην πηγαίνουν στο σχολείο».