«Από ό,τι φαίνεται προφανώς εξελίσσεται η περιβόητη συμφωνία με τα Σκόπια, χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζουμε απολύτως τίποτε σε σχέση με τις λεπτομέρειες, παρά μόνον κάποια από αυτά που αφήνει να εικάζονται με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών» δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ads

«Ακόμη και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, υπάρχει η περιγραφή μίας συμφωνίας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δέχεται τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, αφήνει υπονοούμενα για το αν θα υπάρχει το erga omnes, αν η γειτονική χώρα θα μπορεί να έχει άλλο όνομα για το εσωτερικό και άλλο για το εξωτερικό και αυτό το παρουσιάζει ως ιδανική λύση» ανέφερε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Αυτό, όχι μόνο δεν γίνεται δεκτό από τη δική μας πλευρά, αλλά για μένα προσωπικά συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό υποβαθμίζει σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας και δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα για την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια. Δεν ξέρω αν υπάρχουν συμψηφισμοί, όπως ακούγεται ή φημολογείται πίσω από την επικείμενη συμφωνία, ή δεύτεροι στόχοι του κ. Τσίπρα έναντι των εταίρων- δανειστών, δεν ξέρω επίσης αν η ελληνική πλευρά αποφάσισε να υποχωρήσει από τις εθνικές μας θέσεις χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αυτό που ξέρω είναι ότι κανείς μας δεν γνωρίζει ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας δεν ήλθε στη Βουλή να μας πει τι ακριβώς έχει συμβεί».

«Η γειτονική χώρα», συνέχισε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, «πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της, η γειτονική χώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει με βάση τη συμφωνία που θα κάνουμε την ονομασία έναντι όλων, το erga omnes, και πρέπει να απαλείψει όλες τις αλυτρωτικές επιδιώξεις, οι οποίες εκφράζονται μέσα από το Σύνταγμα, μέσα από τη χρήση της μακεδονικής εθνότητας, της μακεδονικής γλώσσας, μέσα από τα στοιχεία που μπορεί να έχουν τα τοπωνύμια ή αναφορές των βιβλίων της ιστορίας της».

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, σημείωσε: «Εμείς βάλαμε μία κόκκινη γραμμή, η οποία είναι η σταθερή θέση και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά φαντάζομαι και της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει διαμορφωθεί από το Βουκουρέστι, από το 2008, και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση από αυτή τη γραμμή σε έναν χρόνο που σαφώς η δική μας διαπραγματευτική θέση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, συνιστά μια εντελώς λάθος επιλογή, που πλήττει σοβαρά τα συμφέροντα και της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ιδιαίτερα της πατρίδας μας».

Ads