Την αισιοδοξία του ότι τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες θα αποδεχθούν την απομείωση κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (ΙIF),  Τσάρλς Νταλάρα, με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Ads

Ο κ. Νταλάρα, ο οποίος υπήρξε και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας εκ μέρους του τραπεζικού τομέα και των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, εκτιμά: «Η μείωση του χρέους ενδεχομένως να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ, ποσό που  συνιστά σχεδόν το 35-40% του ΑΕΠ».

Ωστόσο, όπως εξήγησε o ίδιος, οι τράπεζες συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο “κούρεμα”, μόνο όταν οι κυβερνήσεις αύξησαν τις εγγυήσεις που σκόπευαν να τους παράσχουν από 20 σε 30 δισ. ευρώ, χάρη στην παρέμβαση της Μέρκελ.

«Αυτό έκανε τη διαφορά», επεσήμανε. Βέβαια, οι λεπτομέρειες των πιστωτικών αυτών διευκολύνσεων πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το δεύτερο χρηματοπιστωτικό πακέτο προς την Ελλάδα να έχει ενεργοποιηθεί το 2012.

Ads

Στη συνέχεια, ο κ. Νταλάρα δεν δίστασε να εκφράσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με το βαθμό στον οποίο προτίθενται να συμμετάσχουν στο “κούρεμα” του χρέους οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα ταμεία ή άλλοι ιδιώτες ομολογιούχοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 206 δισ. του ελληνικού χρέους που έχει ο ιδιωτικός τομέας στο χαρτοφυλάκιό του, τα 24 δισ. τα είχε το 2010 ο ασφαλιστικός κλάδος.

«Για να επιτευχθεί κι αυτός ο στόχος, ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ επιπλέον», τόνισε.