«Το σκάνδαλο Μητσοτάκη το χρεώθηκε πια ολόκληρη η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», στον απόηχο της καταψήφισης της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ads

«Επρόκειτο για μία κορυφαία κοινοβουλευτική ενέργεια που έπρεπε να γίνει όταν μάθαμε και “με τη βούλα” πια από την ΑΔΑΕ ότι υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι κορυφαίων προσωπικοτήτων αυτής της χώρας, οι πέντε εκ των οποίων είναι επικεφαλής στον στρατό. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση επί δύο χρόνια, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης ήταν κι αυτός υπό παρακολούθηση», δήλωσε η κ. Τσαπανίδου.

Υπενθύμισε, δε, ότι «όταν ρωτήθηκε για την παρακολούθηση Χατζηδάκη, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν υπάρχει, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο». Αναρωτήθηκε, ακόμα, «πώς υπέγραφε η κ. Βλάχου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ» αυτές τις παρακολουθήσεις.

«Η Δικαιοσύνη, από τη δική της πλευρά, πρέπει να κινηθεί ώστε να πάρουμε απαντήσεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτήματα για μια ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με φόντο την παρακολούθση Ανδρουλάκη

Ads

Επιπλέον, ενδιαφέρον είχαν τα ερωτήματα που έθεσε η κα Τσαπανίδου αναφορικά με μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με φόντο την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά και ο διάλογος που ακολούθησε με τον δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, επί του ζητήματος.

«Mια κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από εδώ και στο εξής δεν θα ξέρουμε αν ήταν προϊόν εκβιασμού αυτή η σύγκληση ή αν ήταν ουσιαστική σύγκληση. Όταν παρακολουθούνται άνθρωποι, τότε το αποτέλεσμα μιας πιθανής συνεργασίας στο μέλλον είναι αποτέλεσμα ουσιαστικό ή …» είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά την τοποθέτησή της ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

Πόπη Τσαπανίδου: Για παράδειγμα. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν υπό παρακολούθηση, δεν ήταν;

Δημοσιογράφος: Θα είναι αποτέλεσμα εκβιασμού εννοείτε και ομηρείας;

Πόπη Τσαπανίδου: Δεν θα μπορούσε; Εσείς το αποκλείετε; Είστε σίγουρος;

Δημοσιογράφος: Είναι πολύ βαρύ αυτό που λέτε…

Πόπη Τσαπανίδου: Είναι δυνατό να διαπιστώνεται πως ήταν ήταν υπό παρακολούθηση υπουργοί και ανώτατα στελέχη των ενόπλην δυνάμεων; Μείνετε στη βάση αυτού που λέω…

Δημοσιογράφος: Εσείς κάνετε μια εκτίμηση πολιτική για το μέλλον. Δηλαδή θέλετε να υπονομεύσετε από τώρα μια πιθανή συγκυβέρνηση…

Πόπη Τσαπανίδου: Όχι, αυτό το λέτε εσείς, εγώ βάζω ερωτήματα τα οποία είναι αναπάντητα και δεν τα απάντησε κανένας. Εγώ θέλω να θέσω ένα τελευταίο ερώτημα. Εσείς μπορείτε να δεχτείτε πως ήταν υπο παρακολούθηση κορυφαία στελέχη, πολιτικά, στρατιωτικά και δημοσιογράφοι; Ρωτάω αν θεωρείτε πως η Δημοκρατία στη χώρα μας λειτουργεί του σωστά.

Δημοσιογράφος: Εμπιστευόμαστε την Δικαιοσύνη ή κάνουμε εικασίες μελλοντολογικές, που υπονομεύουν την Δημοκρατία. Γιατί εγώ αυτό καταλαβαίνω από αυτά που λέτε.

Πόπη Τσαπανίδου: Σας θυμίσω πως πάμε σε εκλογές… Αυτό που λέω βασίζεται σε μια διαπίστωση, για την οποία έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε πως «δεν τρέχει τίποτα και είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»…  

Δημοσιογράφος: Δηλαδή αυτή θα είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

Πόπη Τσαπανίδου: Δεν θα είναι καθόλου αυτή η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Πήγε το θέμα των παρακολουθήσεων στη Βουλή, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του λαού και τώρα ανοίγει την ατζέντα της και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ή ο Ανδρουλάκης θα συνεργαστεί μαζί σας ή θα είναι εκβιαζόμενος.

Πόπη Τσαπανίδου: Δεν είναι έτσι όπως το λέτε. Αυτό το λέτε εσείς. Εγώ δεν έβγαλα κανένα συμπέρασμα, έβαλα ερώτημα.

Δημοσιογράφος: Προς τον κ. Ανδρουλάκη…

Για την υπόθεση της «μικρής Μαρίας»

Ερωτηθείσα για την υπόθεση της «μικρής Μαρίας», σημείωσε: «Την πληροφορία για τον πιθανό θάνατο ενός μικρού παιδιού, ο ίδιος ο κ. Μηταράκης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, την ανέφερε σε ένα tweet». «Όταν ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός μεταφέρει κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να βγάζουμε άλλα συμπεράσματα», είπε απαντώντας στην κριτική της ΝΔ.

«Υπήρξαν κακοί χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης που δεν έδωσαν κανένα περιθώριο να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση. Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί. Αν η κυβέρνηση προχωρούσε στις απαραίτητες ενέργειες όταν βρέθηκαν οι πρόσφυγες στη νησίδα αυτή του Έβρου -που βεβαιώθηκε ότι είναι και ελληνικό έδαφος- τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά», ανέφερε η κ. Τσαπανίδου.