Στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ και στα όσα είπε σχετικά με τους πλειστηριασμούς απάντησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός «ως εκπρόσωπος των funds αποκάλυψε το πραγματικό του σχέδιο για τους πλειστηριασμούς και τη μεσαία τάξη».

Ads

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με κυνικό τρόπο αποκάλυψε τη πραγματική ατζέντα της ΝΔ για τη μεσαία τάξη και το σχέδιό του για τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας μέσω πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προκειμένου να εξοικονομήσουν υπερκέρδη τα funds», συνέχισε.

Αναλυτική η δήλωση της Π. Τσαπανίδου

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος των funds αποκάλυψε το πραγματικό του σχέδιο για τους πλειστηριασμούς και τη μεσαία τάξη. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με κυνικό τρόπο αποκάλυψε τη πραγματική ατζέντα της ΝΔ για τη μεσαία τάξη και το σχέδιό του για τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας μέσω πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προκειμένου να εξοικονομήσουν υπερκέρδη τα funds. Δήλωσε ότι θέλει να «τιμωρήσει» και να «τσακίσει» όσους «κρύφτηκαν» πίσω από το νόμο Κατσέλη και έσωσαν τη πρώτη κατοικία τους, χαρακτηρίζοντάς τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές”.

Ads

Ποιος ; Ο Πρωθυπουργός που το κόμμα του χρωστά 400 εκ ευρώ στις τράπεζες δανεικά και αγύριστα. Και χαρακτήρισε «Συνταγματικό παραλογισμό» την ΠΝΠ για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει έτοιμη ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Ποιος; Ο Πρωθυπουργός που έχει περάσει δεκάδες ΠΝΠ για απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς την περίοδο της πανδημίας.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο: Dealer και εκπρόσωπος των funds που κινδυνολογεί για λογαριασμό τους. Ακόμη και για την έκπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου που ο ίδιος αποφάσισε, μας απείλησε. Και φυσικά έκανε πως δεν γνωρίζει για το τσουνάμι των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που έχει ήδη ξεκινήσει μετά την απόφασή του να άρει κάθε προστασία. Τόσο προκλητικός όσο η εικόνα, που πριν από μία εβδομάδα συγκλόνισε την Ελλάδα, με τον 80χρονο ανάπηρο στην Χαλκιδική, που κοιμάται ακόμη έξω από το σπίτι του. Αυτό όμως είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Να γονατίσει τη μεσαία τάξη για να κερδίσουν οι φίλοι του. Αλλά η Κυριακή είναι κοντά…

Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης

«Κοιτάξτε, πιστεύετε ότι αν υπήρχε σήμερα “τσουνάμι” πλειστηριασμών δεν θα το ξέρατε; Δεν θα ήταν πρώτη είδηση; Δεν είναι πρώτη είδηση, γιατί πολύ απλά δεν γίνονται τέτοιοι πλειστηριασμοί», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΙ, για να προσθέσει:

«Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα, αλλά να πω δύο πράγματα για το ιδιωτικό χρέος. Πρώτον, έχουμε πια μία πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού που δουλεύει. Κάναμε κι εμείς πολλές παρεμβάσεις για να στραμπουλήξουμε λίγο τους αντισυμβαλλόμενους, από την άλλη πλευρά, να δέχονται τις προτάσεις. Δεν αναφέρομαι για τους πολίτες. Αναφέρομαι και για τους servicers, για τις τράπεζες, να μπορούμε να έχουμε μία αποδεκτή λύση που να την αντέχει ο πολίτης. Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι έχουμε παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια σε ρυθμίσεις οι οποίες ήδη έχουν γίνει, μεταξύ πολιτών και servicers».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές»: «Εμείς θέλουμε να τιμωρήσουμε και να τσακίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, γιατί πολλοί τέτοιοι κρύβονταν πίσω από τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη. Το ξέρουμε και βλέπετε ότι και οι πλειστηριασμοί που γίνονται, κατά κανόνα αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας -τα βλέπετε εξάλλου συνέχεια- λοιπόν, εκεί βεβαίως και πρέπει να γίνονται. Κατά τα άλλα, εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να ρυθμίζει με βάση τις δυνατότητές του και αυτό πιστεύω ότι τελικά είναι και ο σκοπός, ο τελικός σκοπός και εκείνου ο οποίος έχει αγοράσει ένα δάνειο. Γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει το πλαίσιο για να γίνουν και γιατί τελικά είναι αμοιβαίο το όφελος».

Γενικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος για «καθαρή νίκη» της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής. Παράλληλα, αναφερόμενος στην υπόθεση Κατρούγκαλου, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι όσα είπε ο αποσυρθείς από την εκλογική μάχη πρώην υπουργός αποτελούν κυρίαρχες απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έθεσε ως στοίχημα για την επόμενη τετραετία την αναμόρφωση του ΕΣΥ, ενώ έκανε αναφορά στη στοχοποίηση τόσο του Διονύση Σαββόπουλου, όσο και της συζύγου του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Μητσοτάκης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ σε μικρά νησιά και ορεινά χωριά, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.