«Άλλο είναι να γίνονται διαδηλώσεις και εκδηλώσεις και άλλο τα “τσαντίρια”», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, ενώ αναφερόμενος στους προπηλακισμούς βουλευτών, «ο αριθμός των οποίων έως τώρα ανέρχεται στους 100», επισήμανε πως «η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται είναι ο χειρότερος εχθρός». Για «ενδείξεις κλιμάκωσης της πολιτικής βίας» έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης που έχει περάσει στα όρια της αυτογελοιοποίησης».

Ads

Σε δηλώσεις του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως η βία δεν αντιμετωπίζεται με ιδιώνυμα, ούτε με σκληρές παρεμβάσεις. «Αυτές οι καταστάσεις έχουν οδηγήσει σε ανώμαλες καταστάσεις». Πρόσθεσε ακόμη, ότι θα ήθελε ο κ. Τσίπρας, ως πρόεδρος μιας μεγάλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να αποδοκιμάσει και κάποιους, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τους «Αγανακτισμένους» που συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι άλλο είναι να γίνονται διαδηλώσεις και εκδηλώσεις και «άλλο τα τσαντίρια». «Δεν είναι αυτή η εικόνα της χώρας. Δεν μπορώ να βλέπω τη χώρα μου να πεθαίνει. Ο εμπορικός κόσμος στην Αθήνα πεθαίνει. Θα ήθελα ο κ. Καμίνης να μπει μπροστά σε αυτή την υπόθεση. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Έχει ανηφόρα αλλά θα βρει τον δρόμο της».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε σήμερα πως υπάρχουν «ενδείξεις κλιμάκωσης της πολιτικής βίας», διαψεύδοντας, ωστόσο, τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολιτικής εκτροπής.

Ads

«Κανένα δεν πρέπει να φοβίζει ο νηφάλιος δημοκρατικός ανοικτός κοινοβουλευτικός διάλογος», επισήμανε και κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν σ’ όλα αυτά τα ζητήματα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θεωρούν μη απαραίτητο έναν τέτοιο διάλογο», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι ακραίο κόμμα, είναι δημοκρατικό, όπως κάθε κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου», κάλεσε, όμως, την ηγεσία του, και όχι μεμονωμένα στελέχη, να πάρει ξεκάθαρα θέση για τις πρόσφατες οξείες ανακοινώσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του κόμματος. Ο κ. Μόσιαλος επανέλαβε και πάλι ότι «δεν υπάρχει καλή και κακή βία» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν σαφώς όλα τα φαινόμενα πολιτικής βίας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, δήλωσε αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει για τις επιθέσεις κατά κυβερνητικών βουλευτών πως «η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης έχει περάσει στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης. Δεν μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε, κάνουν κακό στους εαυτούς τους».

Το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκρίνει τις μορφές βίας, σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλη στρατιωτάκια που παίρνουν γραμμή. Πολύ πιθανό, να βρίσκονται σε μια διαμαρτυρία μέλη μας, όπως και μέλη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Και η Νεολαία του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές δηλώσεις για τις αποδοκιμασίες βουλευτών σημείωσε: «Από ότι φαίνεται τόσο για την κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, όσο και για μια μερίδα των ΜΜΕ, η ανθρώπινη ζωή αξίζει πολύ λιγότερο από την διακοπή μιας συνέντευξης ενός βουλευτή σε ένα περιφερειακό κανάλι. Ο χρόνος που έχουν απασχολήσει την δημόσια συζήτηση περιστατικά αποδοκιμασίας βουλευτών είναι αναντίστοιχος με την πραγματική ένταση του φαινομένου».