Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή, είναι η συμφωνία να είναι βιώσιμη. Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές να κρίνουν τη συμφωνία στο σύνολό της, την οποία δεσμεύτηκε πως θα κατατεθεί στη Βουλή.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε μια συμφωνία με τέσσερις άξονες: Δημοσιονομικό, διαρθρωτικά μέτρα, επενδυτικό πρόγραμμα και χρέος». «Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και θα είμαστε σε ακόμα πιο ισχυρή μετά την εξουσιοδότηση της Βουλής», τόνισε.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης τόνισε: «Γιατί κερδίζουμε συνεχώς τις εκλογές; Γιατί κερδίσαμε τις ευρωεκλογές, τις εκλογές, το δημοψήφισμα με όλο το σύστημα, τα μίντια, τα κόμματα εναντίον μας; Μήπως ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια και έχει αποφασίσει πως η γραμμή “συμφωνία να είναι και ότι να ’ναι” είναι λάθος;».
Σχολιάζοντας τη συμφωνία είπε πως «στην Ανατολή όταν κλείνουν μια καλή συμφωνία δεν υπάρχουν ούτε χαμόγελα ούτε γέλια, καθώς και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως έχουν χάσει κάτι πολύτιμο». Τα κρίσιμα ερωτήματα, πρόσθεσε, είναι α) αν αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που είχαμε και β) αν είναι καλή συμφωνία.
Στα θετικά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι πως δεν μας ζητάνε περισσότερα μέτρα, καθώς δεν θα έχουμε τα ίδια πλεονάσματα. Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε προσπάθεια να υπάρχει διαφορετική κατανομή βαρών. πχ. αύξηση του φόρου αλληλεγγύης στους άνω των 30.000, αύξηση φόρου στις εταιρείες και τους εφοπλιστές, φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων, αύξηση φόρου πολυτελείας, μέτρα για φοροδιαφυγή. «Το κάνει εντελώς δίκαιο; Όχι. Αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι κάνουμε τεράστια προσπάθεια; Νομίζω ναι», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.
Σημείωσε ακόμη πως «υπάρχουν πολλά μέτρα που θα εφαρμοστούν σταδιακά», όπως τα μέτρα για τους αγρότες και το ΕΚΑΣ. Τα καινούργια μέτρα που εισήχθηκαν στο πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα είναι διαρθρωτικά, παρά την πίεση να παρουσιάσει η Ελλάδα ένα μεγαλύτερο πακέτο, συμπλήρωσε.
Στα θετικά, όπως είπε, είναι η αναφορά στο χρέος, που βασίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ. «Ακόμη υπάρχουν γκρίζες ζώνες, όπως είναι η μορφή της εποπτείας» πρόσθεσε. «Είχαμε τέσσερις αξιολογήσεις μέσα σε πέντε μήνες με το παλαιό σύστημα. Αυτή ήταν καταστροφική μεθοδολογία. Χρειάζεται να έχει χώρο για να εξελιχθεί το πρόγραμμα», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >