«Ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη δεν καταργείται και η συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεών του θα ισχύσουν και κατά τη διάρκεια του 2019»

Ads

Αυτό τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο – Θεσσαλονίκης», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήτανε το κομμάτι προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα». Επίσης επισήμανε πως «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως». Πρόσθεσε δε πως «πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη θα παραμείνουν και μετά από το Γενάρη του 2019».

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση, περί παραχολογίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «παροχολογία είναι να δίνεις παροχές σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να κερδίσεις εκλογές χωρίς να έχεις τα χρήματα, να αυξάνεται μετά το έλλειμμα του Δημοσίου και μετά να αυξάνεται και το χρέος. Αυτό κάνανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πριν από το 2008 και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε». «Εμείς με πολύ σοβαρό και σταδιακό τρόπο αρχίσαμε να κάνουμε μία δημοσιονομική αναπροσαρμογή, πέτυχε, γίναμε αξιόπιστοι και  χτίζουμε ένα κοινωνικό κράτος, κάνουμε και πράγματα για την ανάπτυξη σταδιακά», πρόσθεσε.

Ads

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε αρχικά για τον πήχη που θέτει η αντιπολίτευση πως «θα μπορούσε να είναι πολύ ψηλότερος και θα τον περνάγαμε και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τη στρατηγική της ΝΔ. Δεν το λέω αυτό σαν ρητορικό σχήμα, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι κερδίζουν που λένε ότι όλα τα πράγματα είναι καταστροφικά, δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν υπάρχουν αντίμετρα και τώρα όχι μόνο δεν μειώνονται οι συντάξεις αλλά και υπάρχουν αντίμετρα και θα υπάρχει ανάπτυξη».

«Στο ερώτημά σας αν έχουμε ξεπεράσει κάποιον πήχη για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, η απάντηση είναι ‘ναι’. Αν θα μπορέσουμε να κάνουμε βιώσιμη αυτήν την ανάπτυξη και να έχουμε κι ανάπτυξη καλή και το 2021, και το 2022, και το 2023, και το 2024 και το 2025, τότε εκεί είναι θέμα και της κυβέρνησης με μία αναπτυξιακή στρατηγική και τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις και τον κοινωνικό τομέα και τον συνεταιριστικό τομέα να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την καλή οικονομική κατάσταση για να κάνουμε ένα καινούργιο, διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι και βιώσιμο», συμπλήρωσε.