Τη ΝΔ πίσω από τις εξελίξεις με την Εl Dorado, έδειξε ευθέως απόψε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αφορμή για την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, έδωσε σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, στο περιθώριο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του στην Ολομέλεια.

Ads

«Για την επενδυτική πολιτική της Ελλάδος και την El Dorado, εμένα με καλύπτει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Ενέργειας», είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Νομίζω ότι ο υπουργός έθεσε πολύ καλά τα θέματα. Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όχι επενδύσεις, αλλά το πώς θα οργανωθούν οι επενδύσεις, με ποιους όρους, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική. Αυτό είναι το σημαντικό».

«Δεν είναι θέμα μόνο να έρθει ένας μεγάλος επενδυτής, να βλέπει έναν υπουργό και να λέει αυτό θέλω να κάνω. Το ζήτημα είναι να έχεις κανόνες, να έχεις εργαλεία και στόχευση, ποιες επενδύσεις θέλεις, ποια φίλτρα θα έχεις ώστε να μπορεί η χώρα να φύγει από την κρίση χωρίς να επιστρέψει στην περίοδο πριν από το 2009», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Είχε προηγηθεί ένα σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά. «Θέλω να μου πείτε, κύριε υπουργέ. Εσείς θα βγείτε στους δρόμους να πανηγυρίσετε το κλείσιμο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, όπως ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, ο κ. Καρανίκας που προέτρεψε μέσω του facebook τον κόσμο; Θα βγείτε; Θεωρείτε ότι είναι για τα τσακίδια οι χιλιάδες εργαζόμενοι στη Χαλκιδική; Επίσης, θεωρείτε ότι είναι για τα τσακίδια ό,τι έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν δύο μέρες στη ΔΕΘ; Μέσα σε μια μέρα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος στέλνει στα τσακίδια όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Παπαδημητρίου για Eldorado Gold: «Δεν θα γίνουν όλα θυσία στον Mολώχ του κέρδους»

Ads

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έκανε την κατάλληλη κίνηση, όταν αποφάσισε να παραπέμψει στη Διαιτησία το θέμα της επένδυσης του καναδικού κολοσσού «Eldorado Gold» στη Χαλκιδική, διατύπωσε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και πρόσθεσε ότι το περιβάλλον είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως δείχνει και η εμπειρία από την Αμερική και άλλες χώρες.

«Το θέμα της Εldorado Gold δεν είναι ένα απλό θέμα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έκανε το κατάλληλο που έπρεπε να κάνει, να το βάλει στη Διαιτησία. Τα κίνητρα της Eldorado είναι δύσκολο να τα αναλύσει κάποιος, εκτός του ότι βέβαια είναι μια επιχείρηση και το πρώτο θέμα που έχει είναι η κερδοφορία. Και αυτό νομίζει ότι σημαίνει ότι μπορεί να παρακάμψει τους νόμους […] Το περιβάλλον είναι πολύ σοβαρό θέμα. Αυτό το βλέπουμε και από την εμπειρία μας από την Αμερική και άλλες χώρες» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου, προσερχόμενος στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου εγκαινίασε το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. «Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που με κάποιον τρόπο νομίζουν ότι οι διαδικασίες μπορεί να γίνουν πολύ πιο εύκολες, από ό,τι στην πραγματικότητα είναι», πρόσθεσε.