Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές, δήλωσε πως σε καμία περίπτωση «δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση, δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή».

Ads

«Είναι νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία. Πολλά θα κριθούν από το πως θα διαχειριστούμε τις πτυχές αυτής της συμφωνίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το νέο ταμείο θα χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη. Πολλά θα εξαρτηθούν από το μεγάλο πρόγραμμα», ανέφερε σχετικά με τη συμφωνία και πρόσθεσε πως «προσπαθήσαμε  να βάλουμε στοιχεία στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη, τη φοροδιαφυγή». «Θέλαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα αλλά οι δανειστές δεν μας το επέτρεψαν», τόνισε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταξύ άλλων έθεσε και την επιτακτική ανάγκη να χτυπηθεί η διαφθορά του παλιού πολιτικού συστήματος. «Ένα πράγμα ξέρω. Αν η κυβέρνησή μας δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον», είπε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα χρειάζεται αναδιανομή του εισοδήματος». Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως κρίσιμο είναι το θέμα της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ τονίζοντας πως αν σε αυτό το σημείο υπάρξει επιτυχία η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναλάβει δικαιότερα μέτρα.

«Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε. Πάντα προσπαθήσαμε να δείξουμε τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε. Τη Δευτέρα το πρωί στις 9:30 ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον μίλησε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε: «Δεν λέμε ότι το σωστό είναι από την μία μεριά και το λάθος από την άλλη μεριά. Αλλά να διαφέρουν με πολιτικό τρόπο οι έξυπνοι άνθρωποι και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Δεν είπαμε ποτέ ότι αυτή είναι μία καλή συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών.

Ads

Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η απόφαση της Δευτέρας ήταν η πιο δύσκολη της ζωής του, ενώ προέβλεψε πως «η Ευρώπη θα δοκιμαστεί τα επόμενα χρόνια και θα είναι για τα ερωτήματα που έχει θέσει η δική μας κυβέρνηση. Θα δοκιμαστεί εάν αυτή η Ευρώπη μπορεί να σεβαστεί τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό την διαφορετικότητα». «Για να υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα. Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα πως θα το διαχειριστεί», είπε.