Το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν οι Έλληνες δεν εγκαταλείψουν τις «παραβιάσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

Ads

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν οι Έλληνες δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σύμπλεγμα κατωτερότητας. «Κάθε μέρα βγαίνουν και επιτίθενται στην Τουρκία», είπε και πρόσθεσε ότι η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι αμφισβητούμενη.

«Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση της Ελλάδας μετά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μητσοτάκη. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών που τους δόθηκε με τον όρο να μην είναι οπλισμένοι και το μεταφέραμε στον ΟΗΕ», είπε.

Ads

Επιπλέον ο Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε ειρωνικά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας: «Έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η YeniSafak, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν όμως γυρίζουν την πλάτη, μίσος, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς. Αν η Ελλάδα απαντήσει ‘αντρίκια’ στις επιστολές που γράψαμε και δεν τερματίσει τις παραβιάσεις της, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».

«Επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν νομικά, γίνονται νευρικοί, δίνουν βλακώδεις απαντήσεις, κάνουν δημαγωγία. Λένε πως η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, νέες βολές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε την Τρίτη ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ο Μητσοτάκης, που επιχείρησε να προκαλέσει την Τουρκία, επισκεπτόμενος τα νησιά, προκαλεί να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Μπαχτσελί μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Επιθυμία μας είναι το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα γαλήνης. Αν συμβεί το αντίθετο, μόνο ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα υποστούν το κόστος των υπολογισμών τους. Να ξέρει ο Μητσοτάκης ότι όποιος καβαλάει το άλογο, πέφτει πολύ γρήγορα και ότι στα βουνά που εμπιστεύεται χιονίζει. Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο, δεν πρέπει να σταματήσουν να εμφανίζονται μπροστά μας», είπε και πρόσθεσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένοχη. Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία».

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.