Θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών θέτει η Τουρκία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ads

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπενθύμισε, σήμερα, πως η χώρα του έχει στείλει δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη καθώς η Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει, όπως είπε, τα συμφωνηθέντα για την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

«Εάν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών» δήλωσε.

Σημείωσε πως αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα μέσω των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων, υπό τον όρο να απομακρυνθεί όλος ο οπλισμός, ενώ υπογράμμισε πως η Αθήνα άρχισε τις παραβιάσεις από τη δεκαετία του 1960.

Ads

Ερωτώμενος για το εάν η Τουρκία θα θέσει υπό αμφισβήτηση το θέμα της κυριαρχίας τους, εάν δεν υπάρξει απάντηση από τον ΟΗΕ στις επιστολές και η Ελλάδα συνεχίσει στην ίδια γραμμή, ο ίδιος σημείωσε: «Φυσικά θα το κάνουμε. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες. […] Θα αρχίσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Οι συγκεκριμένες αιτιάσεις ξεφεύγουν της απλής λογικής

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε σε αυστηρό τόνο, λέγοντας πως «οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής». 

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής:

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής. Η Ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια. Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού.

Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο “μνημόνιο”. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών.»

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, απειλώντας μάλιστα πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».