Σε υψηλούς τόνους επεχείρησε να απαντήσει ο Αχμέντ Τσαβούσογλου σε ερώτηση του πρακτορείου Anadolu σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως το λεγόμενο casus belli (αιτία πολέμου) της τούρκικης Βουλής εξακολουθεί να ισχύει. 

Ads

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων… Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους… Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα», πρόσθεσε ο κύριος Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ads

«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών… Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;», ανέφερε ο Τσαβούσογλου και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση».