Την τροπολογία για την μετατροπή της άρνησης πληρωμής διοδίου σε παράβαση του ΚΟΚ, τη μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες σε πλημμέλημα κατατέθηκε από το υπουργείο Μεταφορών, ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες. Μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για τις παραβάσεις του ΚΟΚ θα αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Ads

«Η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας, ενώ η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας», αναφέρει η εν λόγω τροπολογία. «Σε κάθε περίπτωση, η μη πληρωμή διοδίου βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου 200 ευρώ και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων της αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες», προστίθεται.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες και για την περίοδο 2011, με υπουργική απόφαση, αναφέρει ότι ισχύουν μειωμένες κατά 50% τιμές των εισιτηρίων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,μ τα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών και οι νέοι από 13 έως 18 ετών, οι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές κάτοχοι του μαθητικού δελτίου ΟΑΣΑ, αλλά και οι σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (Ε.Ε.Σ), μέχρι την ηλικία των 22 ετών. Με μειωμένο εισιτήριο θα κινούνται και οι φοιτητές ξένων σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων, αλλά και οι πολύτεκνοι γονείς.

Τέλος δωρεάν θα μετακινούνται τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών, οι οπλίτες θητείας όλων των Σωμάτων και οι κάτοχοι των καρτών ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ads

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ανάλογες ρυθμίσεις προωθούνται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να ισχύσουν και για κατηγορίες ανέργων πολιτών».